România, pe ultimul loc în UE în funcție de ponderea cheltuielilor de cercetare-dezvoltare în PIB

România, pe ultimul loc în UE în funcție de ponderea cheltuielilor de cercetare-dezvoltare în PIB
scris 10 ian 2019

România se află pe ultimul loc în Uniunea Europenă în funcție de ponderea cheltuielilor pentru cercetare și dezvoltare (R&D) în PIB, potrivit unui raport Eurostat, bazat pe date din 2017.

Astfel, ponderea cheltuielilor de cercetare-dezvoltare (R&D) în PIB este de numai 0,5% în cazul României, de peste 4 ori mai mică decât ponderea la nivelul UE. Peste România, la o distanță foarte mică, se află Letonia, cu o pondere de 0,51% din PIB a cheltuielilor pentru R&D.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: În acel an 2017, pentru care sunt colectate acum datele de către Eurostat, Profit.ro relata că activitatea de cercetare-dezvoltare a intrat în declin după căderea comunismului, odată cu marile întreprinderi controlate de stat. Cercetarea a suferit în această perioadă chiar mai mult decât restul economiei, întrucât multe dintre investițiile străine, care au suplinit declinul ponderii statului în economie, au ales România interesate fiind de forța de muncă ieftină. La această situație s-a adăugat și fenomenul plecării în străinătate, ajuns în prezent la stadiul în care românii cu cel mai bun potențial sunt recrutați încă de pe băncile școlii de țări cu strategii în acest sens bine puse la punct.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Ponderea cheltuielilor pentru R&D în România a crescut ușor față de anul trecut, când s-a situat la 0,48%. Ponderea cheltuielilor pentru cercetare a rămas însă relativ constantă în ultimul deceniu. În 2007, România aloca 0,51% din PIB pentru R&D.

România, inclusă de Booking.com într-un Top 10 CITEȘTE ȘI România, inclusă de Booking.com într-un Top 10

România are cea mai mare pondere a cheltuielilor R&D în sectorul guvernamental (raportat la totalul cheltuielilor de cercetare), de 32%. La nivel european, cercetarea în sectorul guvernamental reprezintă doar 11%. 

Principalele responsabile pentru cheltuielile R&D sunt, totuși, companiile private, care reprezintă un procent de 57%.

În total, 8 state din blocul comunitar au o pondere mai mică de 1% a cheltuielilor de R&D în PIB, inclusiv Bulgaria și Slovacia.

Anul trecut, statele din Uniunea Europeană au cheltuit, în total, circa 320 de miliarde de euro pentru cercetare și dezvoltare, iar ponderea în Produsul Intern Brut total la nivelul blocului comunitar a fost de 2,07%, ușor peste procentul din 2016, de 2,04%. În urmă cu 10 ani, ponderea în PIB-ul UE era de 1,77%.

Cele mai mari ponderi ale cheltuielilor de cercetare-dezvoltare în PIB sunt în Suedia, Austria, Danemarca și Germania, toate cu peste 3% din PIB alocat pentru R&D.

Uniunea Europeană este, în funcție de ponderea cheltuielilor R&D, în urma Coreei de Sud (4,22%), Japoniei (3,28%) sau SUA (2,76%).

viewscnt
Afla mai multe despre
cercetare
cercetare-dezvoltare
r&d
eurostat