Indicii bursieri americani au deschis în declin sedința de joi, în contextul în care economia SUA a înregistrat o scădere anuală record în trimestrul al doilea, de aproape 33%, și a intrat în recesiune tehnică.
Declinul din perioada aprilie-iunie este cel mai mare începând cel puțin cu anul 1947, când guvernul SUA a publicat primele statistici oficiale. Prăbușirea din trimestrul al doilea vine după o contracție de 5% în trimestrul întâi.
Indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) pierde circa 1,7% la scurt timp după deschiderea bursei americane. Totodată, indicele S&P 500 este în scădere cu circa 1,3%.
CITEȘTE ȘI Volumul tranzacțiilor imobiliare comerciale din România crește în pofida pandemiei. Tranzacțiile CTP și Fatal, anunțate de Profit.ro - cele mai mari pe nișele industrial și hotelierPe lângă veștile proaste din raportul privind evoluția economiei SUA, un raport al Departamentului american al Muncii a arătat că numărul cererilor noi de ajutor de șomaj a continuat să crească, ajungând la 1,434 milioane în săptămâna încheiată pe 25 iulie.
Neliniștea investitorilor este dată și de comentariile președintelui Donald Trump, care a adus în discuție ideea amânării alegerilor prezidențiale din SUA, argumentând că votul prin corespondență ar putea înlesni frauda.
Și în Europa, indicele Stoxx 600 pierde 2,5%, în condițiile în care economia Germaniei, cea mai mare din UE, s-a contractat cu 10,1% în trimestrul al doilea raportat la precedentele trei luni, cel mai abrupt declin din ultimii cel puțin 50 de ani.
Indicele Dax al bursei de la Frankfurt scade cu aproape 4%, iar CAC 40, al bursei de al Paris, cu 2,6%. La Londra, declinul este de 2,7%.
Companiile auto Renault și Volkswagen pierd câte aproximativ 8% la Paris și Frankfurt, după ce au anunțat pierderi.