Consilierul economic al președintelui Iohannis, după discuția cu Grindeanu: Bugetul necesită ajustări de minimum 0,5% din PIB. Creșterea economică ar putea fi de maximum 4,5%

Consilierul economic al președintelui Iohannis, după discuția cu Grindeanu: Bugetul necesită ajustări de minimum 0,5% din PIB. Creșterea economică ar putea fi de maximum 4,5%
scris 11 ian 2017

Guvernul ar trebui să ajusteze bugetul cu minimum 0,5% din Produsul Intern Brut (PIB), susține consilierul prezidențial pe probleme economice Cosmin Marinescu, într-o postare pe blogul său personal, publicată miercuri, fără a preciza dacă ajustarea ar trebui să fie făcută pe partea de venituri sau pe cea de cheltuieli.

Postarea consilierului a fost făcută la finalul întâlnirii de la Cotroceni a președintelui Klaus Iohannis cu premierul Sorin Grindeanu și cu ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan, pe tema proiectului de buget.

Urmărește-ne și pe Google News

“Măsurile recent adoptate au un impact bugetar brut de circa 8,5 miliarde lei, conform actelor normative adoptate săptămâna trecută de către Guvern și Parlament. Acest impact se va adăuga la deficitul bugetar de 2,96% din proiectul de buget al fostului Guvern”, susține Cosmin Marinescu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Consilierul prezidențial atrage atenția că acest impact bugetat este unul brut, care se va ajusta potrivit efectelor de runda a doua care apar în economie, urmare a injectării în economie a unui stimul fiscal-bugetar. “Importantă este însă amploarea efectelor de runda a doua, în funcție de care se ajunge la impactul bugetar net”, crede Marinescu.

Taxele și impozitele care nu vor putea fi plătite online vor fi desființate automat CITEȘTE ȘI Taxele și impozitele care nu vor putea fi plătite online vor fi desființate automat

În opinia acestuia, este esențial ca bugetul României pentru 2017 să fie unul solid, credibil, motiv pentru care construcția bugetară trebuie să fie una realistă, validată de dinamica evoluțiilor economice din realitate.

Creștere economică mai redusă

“De aceea este esențială prognoza de creștere economică ce va fundamenta bugetul. Atragem atenția că majoritatea prognozelor economice (Comisia Europeană, FMI, Banca Mondială, BERD etc.) iau în considerare un ritm de creștere diminuat semnificativ față de 2016”, precizează consilierul economic al președintelui.

Acesta reamintește că anul 2016 a fost vârful creșterii în toate prognozele economice, pe fondul unui impuls fiscal semnificativ, de circa 3% din PIB, care a fost injectat în economie anul trecut și care a ridicat creșterea economică la 4,8%.

“În condițiile impulsului fiscal actual, de circa 1% din PIB, apreciem că în 2017 creșterea economică ar putea fi susținută către un maxim de 4,5%. În acest sens, este de dorit să avem o prognoză economică realistă, care să nu pună ulterior execuția bugetară în dificultate, în raport cu bugetul programat”, afirmă Marinescu.

Ar fi fost indicat să existe măcar 1-2 ani de respiro

Consilierul prezidențial consideră că economia și bugetul au fost impactate cu foarte multe măsuri fiscal-bugetare, într-un interval scurt de timp, în doi ani consecutivi. “Poate că ar fi fost indicat să existe măcar 1-2 ani de respiro, de predictibilitate, astfel încât economia să absoarbă politicile, prin investiții, ajustări structurale și evoluții sustenabile. 

În acest sens, calitatea creșterii economice este chiar mai importantă decât ritmul, de unde și nevoia de responsabilitate a Guvernului în planul politicilor publice.”, consideră consilierul pe probleme economice al președintelui Iohannis.

viewscnt
Afla mai multe despre
președiție
creștere economică
deficit bugetar
iohannis
pib
grindeanu