Lanțul de restaurante La Mama a deschis astăzi restaurantul amenajat chiar în cadrul Muzeului Național al Țăranului Român, confirmând astfel informațiile anunțate de Profit.ro în primăvară.
La Mama vizează deschiderea de noi restaurante în sectoarele mari ale Capitalei, ca și extinderea la nivel național, prin unități proprii sau chiar în sistem franciză.
La licitația de închiriere au mai participat firma care a operat până de curând Clubul Țăranului, Local Real SRL, care a depus ofertă alături de societatea Fabrica Extrem&Events, precum și compania Stefani Rezidențial Complex, deținută de familia unuia dintre foștii patroni ai clubului de fotbal Rapid București, Nicolae Cristescu.
Local Real SRL, avându-l ca asociat și administrator pe Adrian Darabană, opera Clubul Țăranului de 12 ani, respectiv din 2007, anul înființării localului. Clubul a fost înființat la inițiativa fostului director al MȚR, antropologul și profesorul universitar Vintilă Mihăilescu. Inițial, clubul funcționa în baza unui contract de delegare de servicii culturale, servicii menite să sprijne activitățile publice ale MȚR. În 2013, contractul a fost prelungit și transformat totodată în contract de închiriere a spațiului.
Prețul de pornire al licitației a fost de 10 euro/metrul pătrat pe lună plus TVA, ceea ce, la suprafața utilă de 335 mp a Clubului Țăranului, înseamnă 3.350 euro pe lună plus TVA, adică circa 40.000 euro pe an. Pe durata derulării contractului, contravaloarea chiriei se va actualiza anual cu nivelul indicelui general al prețurilor de consum din perioada de timp anterioară.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ CJUE: Contractele bancare indexate în franci elvețieni pot fi anulateContractul de închiriere atribuit are durata de 4 ani, fiind valabil până în primăvara anului 2023.
În februarie, Cătălin Mahu, patronul La Mama, declara că vrea să se extindă, dar nu găsește spații cu chirii rezonabile.
"Vreau să deschid două restaurante în București, dar totul depinde de spațiile pe care le găsesc, iar în momentul de față nu găsesc spații. Acum trei săptămâni am vorbit cu proprietarul unui bloc în construcție, aflat într-o zonă destul de bună, și am rămas uimit că omul acela cerea 80 euro pe metru pătrat pe lună, spațiul fiind de aproximativ 400 metri pătrați, adică în jur de 32.000 euro lunar. L-am întrebat cât trebuie să încasez eu pe lună pentru a acoperi banii de chirie. Nu este o soluție să bat palma acum și peste o lună să închid", spunea Cătălin Mahu.
Atribuirea contractului de închiriere a Clubului Țăranului către operatorul lanțului de restaurante La Mama a fost din a doua încercare, după ce la prima, la care a trimis ofertă doar firma lui Cătălin Mahu, nu fusese depusă garanția de participare de 1.000 de lei.
În plus, prima procedură de licitație fusese contestată de către fostul operator al clubului, Local Real SRL, firma administrată de Adrian Darabană. Acesta reclamase că una din clauzele din caietul de sarcini este abuzivă, respectiv cea care prevedea că "ofertantul trebuie să facă dovada că în anii 2015, 2016, 2017 a avut o cifră medie de afaceri anuală de peste 3.500.000 lei" obținută din activități de alimentație publică.
CITEȘTE ȘI F 64 Studio: Vânzările de aparate foto au căzut cu 10-20% din cauza smartphone-urilor. Compania discută cu noi investitoriConsiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a declinat competența de soluționare a contestației în favoarea Tribunalului București, iar caietul de sarcini al celei de-a doua proceduri de atribuire nu a mai inclus clauza contestată.
Local Real SRL a înregistrat în anii 2015, 2016 și 2017 rulaje de 3,11, 2,73 și 3,09 milioane lei, obținând profituri nete de 514.663, 314.957 și 412.506 lei.
"Oferta gastronomică a restaurantului va respecta în mod obligatoriu specificul românesc. Nici un fel de preparat nu se va putea realiza la foc deschis. Pot fi comercializate și preparate din bucătăria internațională, ponderea acestora nedepășind 20% din numărul total de preparate", mai prevede caietul de sarcini.
Lanțul La Mama, ce operează în prezent 6 restaurante, a înregistrat în 2018 o cifră de afaceri de peste 4,4 milioane euro, în creștere cu 10% față de anul precedent, și un profit de peste 400.000 euro. Compania are 230 de angajați, din care 74 cu o vechime de la 5 până la 20 de ani, iar anul trecut a avut între 200.000 și 300.000 clienți.