Siveco România a pierdut definitiv procesul prin care a contestat o amendă de 5,88 milioane de lei, aplicată companiei de Consiliul Concurenței în iulie 2017. Sancțiunea a fost motivată de trucarea, alături de Intrarom, a unei proceduri de achiziție publică organizată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în 2008, în vederea atribuirii acordului-cadru pentru servicii de extindere și dezvoltare a sistemului informatic.
Într-o primă fază, în decembrie 2017, Siveco România a contestat sancțiunea la Curtea de Apel București, cererea fiind respinsă de magistrați în iulie 2018, cu posibilitate de recurs.
Compania a mers mai departe cu dosarul la Înalta Curte de Casație și Justiție, cererea de recurs fiind respinsă acum definitiv și irevocabil.
CITEȘTE ȘI Un startup care ajută dezvoltatorii de jocuri mobile să-și monetizeze aplicațiile a strâns 50 de milioane de dolariIntrarom a fost amendată cu 2.125.796,48 lei, iar Siveco România, cu 5.883.899,07 lei, potrivit informațiilor date publicității în iulie 2017 de Consiliul Concurenței.
Valoarea estimată a acordului-cadru a fost de 12 milioane de euro, fără TVA.
Investigația Concurenței a fost declanșată pe baza unor informații furnizate de Curtea de Conturi.
“În cadrul investigației, Consiliul Concurenței a obținut dovezi privind înțelegerea dintre cele două companii, respectiv Intrarom să participe doar formal pentru a asigura numărul de participanți la licitație, fără însă a concura în mod real cu Siveco România”, se arată într-un comunicat din 27 iulie 2017.
În cadrul procedurilor de achiziție publică, scopul fiecărei companii trebuie să fie acela de a câștiga în condiții normale de concurență, consumatorul final beneficiind, astfel, de produse și servicii calitative la prețuri cât mai avantajoase, mai era arătat.
CITEȘTE ȘI Un alt fost angajat Facebook vrea să denunțe compania în fața Congresului SUA. Sophie Zhang s-a simțit ca și când ar fi avut „mâinile pătate cu sânge” după ce a lucrat pentru FacebookSiveco Romania și-a început activitatea în 1992 și este unul dintre cei mai mari producători locali de software și integratori IT.
Acționarii companiei sunt Siveco Netherlands BV (Olanda) - 62,7056%, Alexandru Rădășanu (actualul director general al companiiei) - 28,2837%, Florin Ilia - 5,2188% (fost director general al companiei) și alți 14 acționari persoane fizice, cetățeni români.
În 2019, compania a consemnat o scădere cu 60% a afacerilor, de la 154,9 milioane de lei la 62,6 milioane de lei.
La finele anului trecut, afacerile au atins 14,1 milioane de lei, pe fondul divizării parțiale a Siveco Romania.
În cazul contestației Intrarom, Curtea de Apel București a respins cererea companiei, care a atacat decizia la instanța superioară. Următorul termen a fost programat pentru 14 octombrie.