Cambridge Analytica, compania de analiză de date aflată în centrul atenției internaționale în urma unor dezvăluiri potrivit cărora a cules date de la cel puțin 87 de milioane de utilizatori Facebook fără ca aceștia să-și dea consimțământul, va fi închisă, conform Wall Street Journal.
Informația a fost preluată și de Reuters.
Compania nu a răspuns pentru comentarii. Informația a fost însă confirmată de Nigel Oakes, fondator al SCL Group, din care face parte și Cambridge Analytica.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Conform sursei citate, decizia de a închide atât SCL Group, cât și subsidiara Cambridge Analytica este generată de faptul că ambele companii își pierd clientela și au costuri judiciare în creștere, în urma anchetei legate de relația cu Facebook.
Cambridge Analytica a fost acuzată că a folosit incorect datele a milioane de oameni în beneficiul clienților politici.
Luna trecută, CEO-ul interimar al Cambridge Analytica a demisionat.
UPDATE ora 22.31 După apariția informației, Cambridge Analytica a anunțat că a depus cerere de intrare în insolvență în Marea Britanie, urmând să întrerupă imediat activitatea și să inițieze și procedurile de faliment în SUA.
”În ultimele câteva luni, Cambridge Analytica a fost subiectul unor acuzații nefondate și, în pofida eforturilor companiei de a corecta percepția, a fost defăimată pentru activități care nu doar că sunt legale, dar sunt și acceptate drept o componentă standard pentru publicitatea online atât în mediul politic cât și comercial”, se arată în comunicatul companiei.
În urma acestor acuzații, consilierul reginei Julian Malins a fost însărcinat să efectueze o investigație independentă referitoare la activitățile politice ale companiei. Concluziile raportului sunt că acuzațiile nu se bazează pe fapte, potrivit comunicatului.
”Am avut acces deplin la angajați și documente, pentru pregătirea raportului. Concluziile mele reflectă în totalitate uimirea angajaților care au urmărit programele de televiziune și au citit relatările senzaționale, că toate aceste rețele de media ar putea vorbi despre compania la care au lucrat. Nimic din ceea ce au auzit și citit nu are nicio legătură cu ceea ce au făcut pentru a-și câștiga existența”, a scris Julian Malins în raport.
Potrivit companiei, în pofida încrederii în corectitudinea comportamentului etic și legal al angajaților, asediul presei a îndepărtat practic toți clienții și furnizorii acesteia.
”În consecință, am constatat că nu mai este viabil să continuăm activitatea”, arată comunicatul, potrivit căruia și SCL Elections va intra în insolvență.