ULTIMA ORĂ Grupul austriac HS Timber, fostul Holzindustrie Schweighofer, declanșează, după exact un an, o nouă restructurare a afacerii din România. Angajați afectați

ULTIMA ORĂ Grupul austriac HS Timber, fostul Holzindustrie Schweighofer, declanșează, după exact un an, o nouă restructurare a afacerii din România. Angajați afectați

Foto HS Timber

scris 27 ian 2023

Grupul austriac HS Timber Productions, fostul Holzindustrie Schweighofer, una dintre cele mai mari companii de procesare a lemnului din Europa, a decis să declanșeze, după exact un an, o nouă restructurare a afacerilor din România, hotărârea fiind acum ca, din luna aprilie, capacitatea de producție la fabrica de grinzi lamelare din Rădăuți să fie redusă cu o treime.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Celelalte două schimburi vor continua să producă grinzi lamelare pentru construcția de case în Asia.

Urmărește-ne și pe Google News

Reducerea capacității de producție va afecta 160 de angajați de la fabrica din Rădăuți.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
DOCUMENTE DECLASIFICATE Securitatea: Terminalele video de la Guvern au fost manipulate în decembrie 1989 pentru a se ascunde gravitatea stării sistemului energetic CITEȘTE ȘI DOCUMENTE DECLASIFICATE Securitatea: Terminalele video de la Guvern au fost manipulate în decembrie 1989 pentru a se ascunde gravitatea stării sistemului energetic

În România, HS Timber Productions avea în 2021, conform datelor analizate de Profit.ro, aproximativ 1.570 de angajați, dintre care 600 au fost însă afectați de prima restructurare, din urmă cu un an. 

Pentru 2021, conform ultimelor date, compania a raportat afaceri de 3,1 miliarde lei și un profit net de 624,6 milioane lei.

Motivele avansate pentru reducerea capacității de producție la fabrica de la Rădăuți sunt - ca și în 2022 - "factori de localizare nefavorabili". HS Timber Group operează două fabrici de cherestea și o fabrică de panel în alte țări din România, iar acestea nu sunt afectate de reducerea capacității de producție.

În toamnă, Guvernul a plafonat prețul la lemnul de foc, admițând însă ulterior că a greșit. Plafonarea a fost argumentată prin nevoia de a proteja peste 3 milioane de gospodării din România care se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate din lemn, în contextul crizei energetice și a unor creșteri artificiale de prețuri.

INFOGRAFICE Industria locală de software va înregistra un nou record. UiPath a depășit IBM în România CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Industria locală de software va înregistra un nou record. UiPath a depășit IBM în România

Achiziționarea de lemn rotund de conifere din România a fost restricționată prin lege pentru HS Timber Group începând cu 2016. Ucraina și Rusia, țări vecine, nu mai sunt furnizori de materie primă din cauza interdicțiilor de export în vigoare în aceste țări și a actelor de război. Infrastructura feroviară învechită din această regiune a României, precum și reglementările împovărătoare privind importurile, îngreunează achiziția de material lemnos din alte state ale Uniunii Europene. În plus, producția și comercializarea de energie electrică regenerabilă sunt îngreunate, sunt acum justificările companiei.

În urmă cu exact un an, grupul austriac HS Timber Productions a decis ca o parte dintre operațiuni la fabrica din Rădăuți, mai exact cele din fabrica de cherestea, să fie oprite. 

La acel moment, președintele Asociației Prolemn spunea la Profit News TV: A fost un șoc - Vezi AICI

Producția de stâlpi și grinzi din Rădăuți a rămas atunci în funcțiune. Fabrica de panouri din lemn masiv din Siret, care prelucra cherestea de la fabrica din Rădăuți, a fost însă închisă în totalitate, iar capacitatea de debitare a fabricilor de cherestea ale HS Timber Productions în România a fost redusă cu 30% odată cu aplicarea acestei măsuri.

Aproximativ 600 de angajați au fost atunci afectați de restructurare. 

FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs CITEȘTE ȘI FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs

În România a fost o dezbatere publică privind limitarea exportului de lemne după ce, la începutul anului 2015, au apărut informații despre o întâlnire a președintelui Klaus Iohannis cu reprezentanții companiei austriece Schweighofer-Holzidustrie, care pleda pentru eliminarea din Codul Silvic, aflat la acel moment în dezbatere parlamentară, a regulii care limita exploatarea, pentru o singură companie, la 30% din volumul unui sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie.

Iohannis a cerut eliminarea acestei limite, invocând că o asmenea prevedere ar fi neconcurențială și ar aduce avantaje unor firme în detrimentul altora. Majoritatea parlamentarilor PSD au respins însă cererea președintelui, iar Guvernul Ponta a promis promovarea unei ordonanțe de urgență care ar fi interzis exportul de lemne până la finele anului 2015. În cele din urmă, Cabinetul Ponta a renunțat să mai promoveze măsura prin ordonanță de urgență, care ar fi avut efect imediat, și a transmis Parlamentului un proiect de lege care nu interzicea exportul de lemne, ci introducea până la finele anului 2015 un sistem mai strict de monitorizare a exporturilor și livrărilor intra-comunitare de materiale lemnoase. Proiectul a fost respins în februarie 2017 de coaliția PSD-ALDE.

Philip Morris International începe comercializarea în România a dispozitivului lil SOLID 2.0 introdus de IQOS pentru a accelera progresul către un viitor fără fum CITEȘTE ȘI Philip Morris International începe comercializarea în România a dispozitivului lil SOLID 2.0 introdus de IQOS pentru a accelera progresul către un viitor fără fum

La finele anului 2019, grupul austriac Holzindustrie Schweighofer a anunțat că adoptă un nume și o imagine nouă și devine HS Timber Group, iar fabricile Grupului – cele trei fabrici de cherestea (Sebeș, Rădăuți, Reci) și fabrica de panouri din lemn masiv din România (Siret), împreună cu fabrica de cherestea din Germania (Kodersdorf) – vor funcționa sub numele de HS Timber Productions.

Fabrica de panel din România (Comănești) funcționează sub numele de HS Baco Panels.

Grupul exportă în peste 70 de țări produse din lemn cu valoare adăugată mare, pentru industria mobilei și a construcțiilor.

Grupul este activ preponderent în industria lemnului, dar și în comerțul cu material lemnos și producerea energiei din surse regenerabile. Grupul deține trei fabrici de cherestea și două fabrici de panouri în România și o fabrică de cherestea în Germania.

Cu aproape 3.200 de angajați, HS Timber Group este una dintre cele mai importante companii de prelucrare a lemnului din Europa. 

viewscnt
Afla mai multe despre
holzindustrie schweighofer
hs timber group