Grupul ArcelorMittal confirmă că vrea să vândă combinatul din Galați, în contextul în care încearcă să cumpere cel mai mare combinat din Europa, situat în Italia, și trebuie astfel să renunțe la o serie de active pentru a evita concentrarea pe piața europeană. Propunerea de a vinde aceste active rămâne ca subiect al analizei finale și aprobării Comisiei Europene. O decizie finală va fi luată până pe 23 mai 2018.
ArcelorMittal Galați, parte a Grupului ArcelorMittal, este cel mai mare combinat siderurgic din România. Fostul combinat Sidex Galați a fost privatizat în noiembrie 2001, fiind cumpărat de către compania anglo-indiană LNM Holdings NV, devenită ulterior ArcelorMittal, într-o tranzacție de 70 milioane dolari, cu angajamente de investiții de 350 milioane dolari.
Un posibil cumpărător al combinatului din Galați este grupul italian Marcegaglia, unul dintre cei mai mari producători de țeavă din Europa, care la începutul acestui an, cum a anunțat atunci Profit.ro, și-a vândut o parte din afacerea din România concurenților polonezi, cu peste 5 milioane euro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Într-un mesaj oficial transmis astăzi, ArcelorMittal anunță că, în cadrul analizei curente a Comisiei Europene privind achiziția unității Ilva (Italia), a înaintat o propunere de pachet de separare care să răspundă preocupărilor pe care Comisia le-a ridicat în timpul verificărilor. Pachetul de separare propus include următoarele active:
• ArcelorMittal Piombino, singura linie de zincare din Italia
• ArcelorMittal Galați, România
• ArcelorMittal Skopje, Macedonia
• ArcelorMittal Ostrava, Republica Cehă
• ArcelorMittal Dudelange, Luxemburg
• Liniile de zincare nr. 4 și 5 de la Flemalle; decaparea, linile de laminare la rece și ambalaje metalice acoperite din Tilleur, toate acestea din Liège, Belgia.
"Propunerea de a vinde aceste active rămâne ca subiect al analizei finale și aprobării Comisiei Europene, dar și al concluziilor informărilor și proceselor de consultare cu Comitetele de Întreprindere locale și cel la nivel european. Orice vânzare va fi condiționată de finalizarea achiziției Ilva de către ArcelorMittal. Se așteaptă ca, în acest caz, o decizie finală a Comisiei Europene să fie luată până pe 23 mai 2018", transmite compania.
În urmă cu circa trei săptămâni a fost anunțat că grupul ArcelorMittal încearcă să cumpere cel mai mare combinat din Europa, situat în Italia, dar ar putea fi obligat să vândă unele unități deținute în prezent, dacă se va stabili că astfel va avea o poziție dominantă în UE. În acest sens a fost întocmită o listă care a fost trimisă Comisiei Europene, existând atunci zvonuri că pe aceasta s-ar regăsi și Combinatul de la Galați.
ArcelorMittal a transmis către Comisia Europeană o listă cu mai multe unități din Europa pe care este de acord să le vândă, în compensare, existând atunci informații că pe aceasta s-ar regăsi și Combinatul de la Galați.
CITEȘTE ȘI Amazon a depășit Alphabet, compania mamă a Google, ca valoare de piață și ocupă locul 2 în Top-ul celor mai valoroase companii din lumeLa acel moment, reprezentanții ArcelorMittal Galați nu au dorit însă să comenteze această situație.
ArcelorMittal Galați, parte a Grupului ArcelorMittal, este cel mai mare combinat siderurgic din România. În ultimii ani, Combinatul ArcelorMittal Galați a înregistrat o producție medie de circa 2 milioane de tone de oțel pe an. Pe platforma siderurgică a combinatului lucrează circa 7.000 de persoane, dintre care aproximativ 5.500 sunt angajați proprii ai ArcelorMittal, iar 1.500 ai unor firme contractoare. Înainte de privatizare, pe platforma de la Galați munceau circa 27.000 de persoane.
Fostul combinat Sidex Galați a fost privatizat în noiembrie 2001, fiind cumpărat de către compania anglo-indiană LNM Holdings NV, devenită ulterior ArcelorMittal. Valoarea tranzacției a fost de 70 de milioane de dolari, plătită în mai multe rate și care a inclus angajamente din partea cumpărătorului pentru realizarea unor investiții de 350 de milioane de dolari în diferite sectoare, în special în cele care țin de protecția mediului. În plus, la privatizare, măsura concedierilor colective a fost interzisă de către statul român în primii cinci ani de după preluarea combinatului.