Prețul mediu al gazelor spot pe platforma Bursei Române de Mărfuri (BRM) a depășit 180 lei/MWh (36,17 euro/MWh), cel mai înalt nivel al anului și record al ultimelor 8 luni, în urma intensificării conflictului ruso-ucrainean, care în ultimele zile a vizat și infrastructura gazieră.
Livrările de gaze naturale rusești către Europa prin gazoductul TurkStream, prin care este alimentată și piața din România, în special în vederea reexportării, au atins în iulie al doilea cel mai mare nivel lunar de la lansarea sa.
Statul român și-a planificat să asigure capacități de producție retehnologizate pentru realizarea unei cifre anuale de afaceri de 1,8 miliarde lei la companiile din industria de apărare de stat, care ar urma să se dubleze ca număr și să sigure astfel o cifră de afaceri similară cu cea cumulată în anii 2022-2023.
Produsul intern brut (PIB) al Rusiei a crescut cu 4% în ritm anual în al doilea trimestru 2024, a anunțat agenția națională de statistică Rosstat, pe fondul accelerării inflației, susținută de o creștere a comenzilor militare, potrivit AFP.
Prețul spot al gazelor a urcat pe platforma operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) cu aproape 20 de lei/MWh, sau cu peste 13%, în ultimele 5 zile, ajungând în apropierea recordului anului, deși ne aflăm în plină vară, iar, sezonier, prețurile ar trebui să fie unele dintre cele mai reduse din an, conform analizei Profit.ro.
Luptele grele din apropierea orașului rus Sudja, pe unde gazul rusesc ajunge în Ucraina, au stârnit îngrijorări cu privire la oprirea bruscă a fluxurilor de tranzit prin Ucraina înainte de expirarea unui acord pe cinci ani cu Gazprom, relatează Reuters.
România a înregistrat în primul semestru o creștere a volumului tranzacțiilor imobiliare de 131%, până la 418 milioane de euro, cel mai mare avans din Europa Centrală și de Est (ECE), evoluție care a plasat-o pe poziția a treia în regiune, după Polonia și Cehia, devansând Ungaria și Slovacia.
În București, piața închirierilor de apartamente în regim hotelier a avut o evoluție spectaculoasă în perioada post-pandemică. Doar în 2023, această industrie a generat venituri de 41,3 milioane euro în capitală, o cifră aproape dublă în comparație cu 2019 și cu 46% peste cea înregistrată în 2022.
Scăderea prețurilor gazelor din Europa ca urmare a șocului bursier nu s-a resimțit și pe piața din România, unde prețurile, dimpotrivă, au crescut în ultimele 2 zile cu 10 lei/MWh sau aproape 7%, atingând nivelul maxim al ultimelor 8 luni. Motivul: evoluția pieței regionale și în special a ofertei, diminuată ca urmare a intrării în revizie a gazoducutului TransAdriadic (TAP), care alimentează sudul Europei cu gaz azer.
Peste 45.000 de case și apartamente au fost finalizate anul trecut în cele mai mari zece piețe rezidențiale regionale din România, cele mai multe fiind livrate în București și Ilfov, urmate de Constanța, Timișoara, Cluj – Napoca și Brașov