Scăderea prețurilor gazelor din Europa ca urmare a șocului bursier nu s-a resimțit și pe piața din România, unde prețurile, dimpotrivă, au crescut în ultimele 2 zile cu 10 lei/MWh, sau aproape 7%, atingând nivelul maxim al ultimelor 8 luni. Motivul: evoluția pieței regionale și în special a ofertei, diminuată ca urmare a intrării în revizie a gazoducutului TransAdriadic (TAP), care alimentează sudul Europei cu gaz azer, conform datelor Profit.ro.
Prețul de referință al gazelor de pe cea mai importantă piață europeană, cea olandeză TAP, a scăzut luni cu 5%, la 34,8 euro/MWh, pe fondul creșterii livrărilor norvegiene și al vânzărilor înregistrate pe bursele globale ca urmare a temerii privind înrăutățirea stării economiei SUA.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe piața pentru ziua următoare operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM), în schimb, prețul mediu al gazului cu livrare în ziua de luni a s-a majorat cu aproape 9 lei/MWh, de la 146,9 la 155,6 lei/MWh, pentru ca a doua zi să mai câștige un leu/MWh, ajungând la 156,4 lei/MWh.
Acesta este cel mai ridicat preț înregistrat în ultimele 8 luni în România, ultima dată când s-a depășit acest nivel fiind pe 15 ianuarie.
Evoluția prețului gazului pe piața pentru ziua următoare operată de BRM în ultima lună
Spre deosebire de volumul de gaz intrat din Bulgaria în România în ultima perioadă, de 75 GWh/zi, în ultimele 2 zile cantitățile s-au diminuat. Marți, de exemplu, în România ajungeau doar 65 GWh.
Motivul: operatorii gazoductului TAP, prin care gazul azer ajunge în Balcani și sudul Europei, au anunțat intrarea în revizie a „sistemului de transport al gazelor naturale de-a lungul Coridorului sudic al gazelor, volumele livrate urmând a fi diminuate chiar dacă lucrările vor desfășura pe o secțiune în amonte de Conducta TransAdriatică (TAP) și nu pe conducta TAP în sine”.
CITEȘTE ȘI FOTO STB avertizează asupra unui mesaj fals în care este promovat un nou card Activ„Ca urmare a activităților de întreținere, deși atât sistemul de transport al TAP, cât și capacitatea acestuia vor rămâne pe deplin disponibile, fluxurile de gaze care intră în TAP la punctul de interconectare (IP) Kipoi sunt probabil reduse și, prin urmare, utilizarea produselor TAP la toate IP-urile (Komotini, Nea Mesimvria și Melendugno) ar putea fi afectate”, a precizat consorțiul.
TAP AG susține că Operatorii de Sisteme de Transport (TSO) adiacenți ai TAP au fost informați și că a publicat o notificare urgentă prin care a informat actorii de pe piață, conform legislației europene.
„Ne așteptăm ca serviciile normale să fie reluate odată finalizarea reviziei planificate”, a precizat consorțiul.
Evoluția fluxurilor de gaze intrate în Europa prin TAP în ultimele zile (sursa: ENTSOG)
Potrivit notificării, revizia va avea loc în perioada 5-11 august.
Anterior, compania de stat turcă BOTAS a anunțat că aprovizionarea cu gaze azerului către Turcia va fi suspendată pentru câteva zile din cauza lucrărilor de întreținere la conducta de export.
CITEȘTE ȘI ”Afară cu WhatsApp din Venezuela!”, cere Maduro și îndeamnă la ștergerea aplicației din telefoane„Din cauza lucrărilor de întreținere și reparații planificate la conducta de export care transportă gaz de la Shah Deniz, alimentarea cu gaz către rețeaua națională de distribuție a gazelor din Turcia va fi întreruptă la punctul de intrare Turkgozu în perioada 31 iulie - 5 august și la punctul de intrare TANAP Seitgazi din 5 august - 9 august”, se arată în comunicatul companiei turce.
TAP este partea europeană a Coridorului sudic al gazelor, furnizând Balcanilor și Italiei 10 miliarde de metri cubi de gaz azer pe an, cu posibilitatea de extindere la 20 de miliarde de metri cubi.