Înmatriculările de automobile electrice (BEV) și au scăzut în luna iulie, în special din cauza fostului lider al pieței, Dacia Spring, dar și a altor modele mai scumpe, care au pierdut jumătate din subvenția Rabla Plus.
După evoluția importantă a lunilor anterioare, iulie 2024 vine cu o creștere de +0.5% a înmatriculărilor de autovehicule noi față de luna iulie a anului 2023 și cu o scădere de -36% față de luna iunie 2024.
Comerțul cu amănuntul a accelerat în iunie și a ajuns la o dinamică anuală de două cifre, pentru prima dată după 2021, an în care economia începea să-și revină după pandemia COVID-19. Deosebit de ridicată este rata de creștere a vânzărilor de produse nealimentare.
Indicele PMI a intrat din nou în zona de contracție, după o scurtă perioadă de creștere, semn că pentru industria românească va mai dura până ca producția să-și revină semnificativ.
Înmatricularile de autoturisme noi din Romania au avut o lună slabă, anticipată încă de luna trecută, când s-a înregistrat o creștere artificială a pieței, din cauza schimbărilor legislative la nivel european. După 7 luni se menține o creștere de două cifre.
Autoritățile de la București estimează o majorare a ratei inflației pentru luna iulie cu 0,2-03%, ca efect al creșterii neașteptate a inflației în zona euro, au declarat surse guvernamentale.
Companiile au închiriat în primul semestru al acestui an spații industriale și logistice cu o suprafață totală de 410.500 metri pătrați, volum în scădere cu 25% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Cu toate acestea, cererea nouă, excluzând contractele de renegociere, a cumulat 52% din volumul spațiilor contractate, respectiv 213.500 metri pătrați, reprezentând dublul suprafeței de livrate în intervalul analizat.
Vânzările de smartphone-uri cu funcții de inteligență artificială generativă (GenAI) vor trece în acest an de 200 de milioane de unități în lume, arată prognozele IDC. Aceste funcții vor ajunge și la telefoanele din gama medie de preț începând cu anul 2026 și vânzările totale ar putea trece de 900 milioane unități în 2028, mai estimează IDC.
Producția de energie electrică a României s-a prăbușit în al doilea trimestru al anului, potrivit OMV Petrom, unul dintre cei mai importanți producători din țară, care citează date Transelectrica.
Sondajele arată un optimism mai mic în rândul consumatorilor și a managerilor din sectorul serviciilor în iulie, ceea ce ar putea însemna un start mai slab pentru economie în trimestrul al treilea.