Produsul intern brut (PIB) al Rusiei a crescut cu 4% în ritm anual în al doilea trimestru 2024, a anunțat agenția națională de statistică Rosstat, pe fondul accelerării inflației, susținută de o creștere a comenzilor militare, potrivit AFP.
Această cifră este în scădere față de primul trimestru (+5,4%), dar marchează totuși o rată de creștere semnificativă, cu care Rusia se laudă că a învins sancțiunile occidentale adoptate ca represalii pentru asaltul asupra Ucrainei în 2022, arată Hotnews.
De mai bine de doi ani, efortul militar este principalul motor al economiei ruse. Pentru 2024, bugetul apărării și securității în ansamblu se va ridica la aproximativ 8,7% din PIB, potrivit președintelui Vladimir Putin.
Stimulată, pe de o parte, de creșterea puternică a comenzilor militare pentru susținerea asaltului asupra Ucrainei și, pe de altă parte, de bonusurile importante plătite soldaților și familiilor acestora, această creștere alimentează de mai multe luni o spirală inflaționistă care îngrijorează autoritățile.
În iulie, prețurile au crescut cu 9,13 % în ritm anual, potrivit Rosstat, erodând și mai mult puterea de cumpărare a rușilor, care au fost deja afectați de sancțiuni.
Acesta este cel mai ridicat nivel din februarie 2023, cu mult sub obiectivul de 4%.
În același timp, deficitul de forță de muncă din numeroase sectoare, cauzat de plecarea bărbaților pe front și de exilul în străinătate a sute de mii de ruți, în special pentru a scăpa de mobilizarea anunțată pentru toamna anului 2022, continuă să afecteze performanțele întreprinderilor.
Cu toate acestea, FMI se așteaptă la o creștere a PIB-ului de 3,2% în 2024, semn că economia rusă se află, în general, într-o stare bună.