GRAFICE Preț record al gazelor în plină vară pe BRM. Ofensivă ucraineană în vecinătatea ultimei stații rusești de export funcționale

GRAFICE Preț record al gazelor în plină vară pe BRM. Ofensivă ucraineană în vecinătatea ultimei stații rusești de export funcționale
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 8 aug 2024

Prețul spot al gazelor a urcat pe platforma operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) cu aproape 20 de lei/MWh, sau cu peste 13%, în ultimele 5 zile, ajungând în apropierea recordului anului, deși ne aflăm în plină vară, iar, sezonier, prețurile ar trebui să fie unele dintre cele mai reduse din an, conform analizei Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Explicația: Intrarea în revizie a conductei TAP, care alimentează cu gaz azer sudul Europei, și luptele din localitatea de graniță Sudja, oraș rusesc ocupat, se pare, de trupele ucrainene și punct cheie de interconectare pe traseul gazelor rusești către Europa, ultimul funcțional pe traseul ucrainean. De altfel, Republica Moldova a și inițiat instituirea stării de alertă pe piața gazelor la propunerea operatorului de transport și sistem Vestmoldtransgaz, controlat de Transgaz din România.

Urmărește-ne și pe Google News

Diminuarea cantităților de gaze care intră dinspre estul continentului, atât din sud, unde TAP se află în revizie, cât și din nord, unde au loc bătălii în apropierea stației de comprimare Sudja, au condus la o creștere a cererii de gaze autohtone la export.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
ULTIMA ORĂ Stare de alertă pe piața de gaze naturale din Republica Moldova, la propunerea operatorului basarabean controlat de Transgaz din România, după asaltul Ucrainei în Rusia CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Stare de alertă pe piața de gaze naturale din Republica Moldova, la propunerea operatorului basarabean controlat de Transgaz din România, după asaltul Ucrainei în Rusia

Astfel, potrivit Transgaz, joi, România exporta 8,5 milioane metri cubi de gaze (7,3 milioane mc de gaze în Ungaria, 0,6 milioane mc în Republica Moldova și 0,6 milioane mc în Ucraina) și importa via Bulgaria (din TurkStream, cel mai probabil) doar 5,8 milioane mc.

Spre deosebire de volumul de gaz intrat din Bulgaria în România în ultima perioadă, de 75 GWh/zi, în ultimele zile cantitățile s-au diminuat.

Joi, de exemplu, în România ajungeau doar 62 GWh.

Creșterea cererii de export, dublată de diminuarea ofertei regionale a făcut ca prețul mediu al gazelor cu furnizare în ziua următoare să crească joi pe BRM cu aproximativ 4%, de la 159 lei/MWh, în ziua precedentă, la 166 lei/MWh.

FOTO PPC, care a preluat afacerile locale ale Enel, achiziționează portofoliul companiei care a lansat primul sistem de energie fotovoltaic plutitor la scară largă din România și deține cea mai mare rețea de prosumatori. Acord de 700 milioane euro CITEȘTE ȘI FOTO PPC, care a preluat afacerile locale ale Enel, achiziționează portofoliul companiei care a lansat primul sistem de energie fotovoltaic plutitor la scară largă din România și deține cea mai mare rețea de prosumatori. Acord de 700 milioane euro

În acest an a mai existat o singură zi în care prețul spot al gazelor s-a situat peste acest nivel, pe 8 ianuarie, în plină iarnă, când prețurile gazelor sunt de obicei cele mai ridicate în cursul anului.

Volumele tranzacționate joi au fost de 44 GWh, echivalentul a aproximativ 20% din actuala producție curentă zilnică și a unei treimi din consumul zilnic al României.

O cantitate de 1,7 GWh s-a tranzacționat la un preț maxim al zilei de 170 lei/MWh.

VIDEO Două cutremure puternice în largul Insulei japoneze Kyushu declanșează o alertă slabă de tsunami CITEȘTE ȘI VIDEO Două cutremure puternice în largul Insulei japoneze Kyushu declanșează o alertă slabă de tsunami

Chiar dacă fluxurile de gaze continuă să curgă dinspre Rusia spre Europa via Ucraina în pofida luptelor de la graniță, potrivit site-ului de specialitate ICIS, nominalizările rusești la Sudzha s-a situat la 37,2 milioane mc/zi, în scădere cu 2,2 milioane mc față de cele din ziua precedentă.

De altfel, Ministerul Energiei din Republica Moldova a inițiat procedura de instituire a stării de alertă timpurie pe piața gazelor naturale de peste Prut, la propunerea operatorului de transport și sistem Vestmoldtransgaz, controlat de Transgaz din România.

Problema mare a Republicii Moldova este că prin Ucraina tranzitează gazele rusești de la Gazprom care alimentează regiunea separatistă Transnistria, inclusiv marea centrală de producție de energie MGRES a companiei de stat rusești InterRAO.

Producătorii de vin alb din Ungaria, afectați de schimbările climatice CITEȘTE ȘI Producătorii de vin alb din Ungaria, afectați de schimbările climatice

Datele oficiale de la Chișinău arată că, anul trecut, livrările de curent electric de la MGRES din Transnistria au acoperit 78% din consumul malului drept al Prutului, teritoriul controlat de autoritățile constituționale din Republica Moldova. Tranzitul de gaze rusești prin Ucraina ar putea fi oprit oricum de anul viitor, dincolo de situația din prezent de la Sudja.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale republica moldova
transnistria gaze gazprom
asalt ucraina rusia
importuri exporturi
pret
brm