Livrările de gaze naturale rusești către Europa prin gazoductul TurkStream, prin care este alimentată și piața din România, în special în vederea reexportării, au atins în iulie al doilea cel mai mare nivel lunar de la lansarea sa, relevă datele analizate de Profit.ro.
În iulie, prin gazoductul TurkStream, care leagă Rusia de Europa de Sud-Est, au fost transportate în medie 45,5 milioane de metri cubi de gaz pe zi, rezultând un total de 1,41 miliarde de metri cubi pe parcursul întregii luni, arată datele S&P Global Commodity Insights.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Din acestea, potrivit datelor Transgaz, o cantitate de aproximativ 7 milioane metri cubi pe zi (15,7% din volumul total de gaze rusești exportate via TurkStream) au ajuns în România, prin punctul de interconectare cu Bulgaria de la Negru Vodă, fiind reexportate către Ungaria.
Prin punctul de interconectare de la Negru Vodă ar putea intra în România și gaze de altă proveniență, azere din TANAP, sau gaze naturale lichefiate, însă majoritatea covârșitoare este reprezentată de gazele rusești.
Evoluția volumelor de gaze intrate în Bulgaria prin TurkStream în acest an (sursa: ENTSOG)
Volumul livrat în iunie de Gazprom prin TurkStream a fost depășit doar în luna august a anului trecut, când Rusia a reușit să trimită în Europa prin TurkStream 1,43 miliarde de metri cubi.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Românii pot împrumuta din nou statul prin Fidelis. Ce dobânzi primesc. Samuraiul încă așteaptă momentul oportunÎn iunie, probabil că volumele ar fi fost similare, dacă nu chiar mai ridicate, însă în respectiva lună TurkStream a fost pentru 2 săptămâni în revizie.
Aceste cifre arată o cerere constantă de gaz rusesc în această regiune.
Livrările prin TurkStream le depășesc pe cele efectuate de Rusia via Ucraina, care începând de anul viitor ar putea fi sistate definitiv.
CITEȘTE ȘI FOTO STB avertizează asupra unui mesaj fals în care este promovat un nou card ActivÎn iulie, fluxurile totale de conducte către Europa au atins un vârf anual de 2,52 miliarde de metri cubi, în creștere cu 15% față de iunie și cu 11% față de anul precedent. 56% din acestea au fost efectuate via TurkStream și doar 44% via Ucraina.
Printre principalii beneficiari ai gazelor prin TurkStream se numără Ungaria și Serbia, state recunoscute pentru amiciția pe care o au față de Moscova.
Ungaria, una dintre puținele țări din UE care continuă să importe volume semnificative de gaz rusesc, a semnat un acord pe 15 ani cu Gazprom în septembrie 2021 pentru furnizarea a 4,5 miliarde de metri cubi pe an, importând în același timp volume suplimentare.
CITEȘTE ȘI ”Afară cu WhatsApp din Venezuela!”, cere Maduro și îndeamnă la ștergerea aplicației din telefoaneO parte din acesta este importat de Budapesta via România, cea mai mare cantitate însă tranzitând Serbia.
Gazul rusesc din TurkStream poate fi livrat și în România, Grecia, Macedonia de Nord și Bosnia-Herțegovina.
Media livrărilor zilnice de gaz rusesc către Europa via Ucraina a fost în acest an de aproximativ 42 de milioane de metri cubi pe zi.
CITEȘTE ȘI Postul Profit News TV, în TOP 5 la nivel național al celor mai citate surse de televiziuneCum acordul pe cinci ani de tranzit al gazelor dintre Rusia și Ucraina urmează să expire la sfârșitul anului 2024, se observă o tendință a Rusiei de a exporta mai multe gaze via TurkStream.
În absența tranzitului de gaze rusești prin Ucriana, Austria și Slovacia s-ar putea confrunta cu probeleme serioase de alimentare, care ar putea necesita cheltuieli suplimentare semnificative pentru a asigura surse alternative de gaze.
OMV, acționar principal al celei mai importante companii de petrol și gaze din România, OMV Petrom, a anunțat deja că nu va semna un nou contract de tranzit pentru livrările de gaze rusești.
CITEȘTE ȘI FOTO De’Longhi a deschis o nouă fabrică în România. Devine cel mai mare hub de producție de mașini automate de cafea al grupului italianLa rândul său, guvernul slovac are în vedere crearea unui consorțiu european care să preia livrarea gazelor la granița ruso-ucraineană, o soluție considerată „fezabilă” de SPP, principala companie de gaze din Slovacia.
Grupul maghiar MVM a anunțat că acceptă orice soluție care garantează o aprovizionare sigură cu gaz.
În 2023, livrările de gaze rusești prin Ucraina au totalizat 14,65 miliarde de metri cubi, în scădere cu 28% față de anul precedent și cu 65% față de 2021.