Statistica a înrăutățit estimarea privind creșterea economică trimestrială în T3 de la o stagnare la un -0,1%. Față de trimestrul al treilea din 2023, creșterea a fost menținută la 1,1%, fiind susținută integral de consumul populației, cu o contribuție mică și din partea investițiilor, în timp ce exportul net a fost puternic negativ. Agricultura a scăzut puternic în iulie-septembrie față de anul trecut, dar nici alte sectoare nu au înregistrat creștere substanțiale, cu excepția comerțului și a activităților profesionale.
Prețul gazelor a sărit de 250 de lei/MWh pe piața pentru ziua următoarea operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM), pentru prima dată în ultimele 20 de luni, făcând și primele victime, însă nu la București, ci la Chișinău.
Datele reflectă o dependență semnificativă a României de importurile alimentare, în ciuda potențialului agricol al țării.
Cu o vârstă medie de aproximativ 11 ani, stocul spațiilor de birouri din București este printre cel mai ”tinere” din Europa, dar și din Europa Centrală și de Est, ceea ce reprezintă un avantaj pentru proprietari în retenția și atragerea de noi chiriași, fiind cel mai puțin expus la riscul de a deveni învechit din punct de vedere tehnologic, al construcției și al standardelor legate de sustenabilitate în următorii 5 - 6 ani.
În primele 11 luni ale acestui an, România a migrat de la entuziasmul pentru automobilele electrice către stabilitatea propulsiei hibrid, care oferă, în egală măsură, emisii reduse și o autonomie fără emoții. Cota de piață a mașinilor electrice s-a înjumătățit, iar cea a PHEV și full-hybrid s-a majorat substanțial.
Majoritatea analiștilor (77%) participanți la sondajul lunar efectuat de CFA România, organizația profesioniștilor în investiții din România, prevăd, în ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul vorbesc de o stagnare.
Indicatorul de Incredere Macroeconomică pentru luna noiembrie 2024, realizat de Asociatia CFA Romania, a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii ani. Reducerea este de 13,5 puncte procentuale, până la 31,4 puncte.
În pofida capacității tehnice de transport mai reduse și a consumului mai scăzut, România exportă, de la 1 decembrie, volume mai mari de gaze în Republica Moldova decât în Ungaria.
Agricultura din România s-a dezvoltat în ultimii 10-15 ani, doar datorită regulilor de calitate și beneficiilor de finanțare aduse de aderarea la Uniunea Europeană, acest lucru este recunoscut chiar de o mare parte din fermierii români.
Executivul a aprobat exproprierea mai multor terenuri și construcții aflate în proprietatea combinatului chimic Viromet Victoria, în beneficiul industriei naționale de apărare, banii necesari pentru justa despăgubire a proprietarului urmând să provină din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului.