Mai puțin de o treime dintre români fac cumpărături de pe internet, potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat, care relevă diferențe mari între București-Ilfov și restul regiunilor din România.
Industria manufacturieră românească și-a continuat contracția în noiembrie, potrivit răspunsurilor managerilor compilate de S&P Global în indicele BCR PMI. Producătorii se confruntă cu o cerere scăzută și fac concedieri.
Au existat zile în care importurile orare la orele de vârf, seara, au ajuns în apropierea capacității totale de import de care dispune infrastructura din România.
Capacitatea totală a prosumatorilor din România a ajuns, la finalul lunii septembrie, la 2.141 de MW, arată datele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE). Aceasta echivalează cu puterea instalată a trei reactoare nucleare de la Cernavodă.
România a fost în acest an cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană, depășind Olanda în ceea ce privește extracțiile raportate în terajouli (TJ) pe baza Puterii Calorice Superioare (PCS). În primele 10 luni ale acestui an, producția din România a fost de aproape 299 mii TJ, în timp ce cea din Olanda de 270 mii TJ, arată date analizate de Profit.ro.
Adoptarea roboților în fabricile din întreaga lume continuă să crească într-un ritm foarte alert: Noua medie globală a densității roboților a atins deja un record, de 162 de unități la 10.000 de angajați, în 2023, fiind mai mult decât dublu față de numărul din urmă cu doar 7 ani (74 de unități), semnalează Federația Internațională de Robotică.
Producția mondială de vin din 2024 ar urma să scadă la cel mai scăzut nivel din 1961, din cauza efectelor intemperiilor, și va înregistra o scădere de 2% față de anul și el slab 2023, potrivit estimărilor publicate vineri de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV), citate de Le Figaro.
Primul tur al alegerilor prezidențiale a readus vizibil pe scena publică opinia care susține că România și-a pierdut resursele, bogățiile și suveranitatea în fața Uniunii Europene, după aderare. Cifrele economice nu susțin această ipoteză, indică o analiză termene.ro.
Indicatorul privind încrederea în economia românească (ESI) s-a menținut în noiembrie la cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani, pentru a doua lună la rând, pe fondul evaluărilor mai bune ale managerilor din sectorul comerțului și mai ales a creșterii optimismului consumatorilor înaintea alegerilor prezidențiale și parlamentare. Ultimul trimestru ar putea aduce o dinamizare a creșterii economice.
Benzina se va scumpi cu 17 bani/l, iar motorina cu 16 bani/l în prima zi a anului viitor în urma deciziei guvernului de actualizare cu rata inflației a accizelor, o scumpire mult mai redusă decât cea din acest an, de 72 de bani/l la motorină și 66 bani/l la benzină, efectuată în două etape, pe 1 ianuarie și pe 1 iulie.