Economia a scăzut în trimestrul al treilea față de precedentul. Agricultura, în recul puternic din cauza secetei. Consumul a duduit, dar exportul net a fost puternic negativ

Economia a scăzut în trimestrul al treilea față de precedentul. Agricultura, în recul puternic din cauza secetei. Consumul a duduit, dar exportul net a fost puternic negativ
scris vineri, 09:26

Statistica a înrăutățit estimarea privind creșterea economică trimestrială în T3 de la o stagnare la un -0,1%. Față de trimestrul al treilea din 2023, creșterea a fost menținută la 1,1%, fiind susținută integral de consumul populației, cu o contribuție mică și din partea investițiilor, în timp ce exportul net a fost puternic negativ. Agricultura a scăzut puternic în iulie-septembrie față de anul trecut, dar nici alte sectoare nu au înregistrat creștere substanțiale, cu excepția comerțului și a activităților profesionale.

Dinamica ajustată sezonier a creșterii produsului intern brut din trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul al doilea a fost revizuită de Statistică de la 0% la -0,1%.

Urmărește-ne și pe Google News
Dezvoltarea economică a României din ultimul deceniu s-a bazat pe piața comună a Uniunii Europene. Fără UE, o mașină Dacia s-ar scumpi cu minimum 2.000 euro, mâncarea ar fi mai slabă, locurile de muncă ar fi mai puține, taxele ar crește CITEȘTE ȘI Dezvoltarea economică a României din ultimul deceniu s-a bazat pe piața comună a Uniunii Europene. Fără UE, o mașină Dacia s-ar scumpi cu minimum 2.000 euro, mâncarea ar fi mai slabă, locurile de muncă ar fi mai puține, taxele ar crește

Creșterea economică din T3 2024, comparativ cu T3 2023 a fost menținută la 1,1%, în accelerare ușoară față de nivelurile de 0,5% și 0,9% din T1 și T3, dar mult sub ritmul de 3,3% din T4 2023.

În primele 9 luni din acest an, comparativ cu primele 9 luni din 2023, economia a crescut cu 0,8%, nivel similar celui din datele semnal publicate de Statistică luna trecută. Această dinamică arată că economia ar putea crește cu doar circa 1% în acest an, potrivit estimărilor anterioare ale analiștilor.

De unde a venit creșterea economică

Pe categorii de resurse, agricultura a scăzut 1,9 puncte procentuale din creșterea anuală a PIB de 1,1% din trimestrul al treilea. Comerțul a adăugat 0,7 pp, activitățile profesionale 0,4 pp, spectacolele 0,2 pp. Valoarea adăugată brută a fost de -0,6 pp, în timp ce impozitele nete pe produs au adăugat 1,7 pp.

Datele din agricultură arată impactul dur al secetei din acest an.

GRAFICE Dobânzile la datoria românească ajung la cel mai ridicat nivel din ultimele 21 de luni CITEȘTE ȘI GRAFICE Dobânzile la datoria românească ajung la cel mai ridicat nivel din ultimele 21 de luni

Pe categorii de utilizări, consumul efectiv a adus 2,6 pp la creșterea PIB de 1,1%. Formarea brută de capital fix adăugat 0,3 puncte procentuale, în timp variația stocurilor a scăzut -0,4 pp. Exportul net de bunuri și servicii a fost puternic negativ, cu o contribuție de -1,4 pp – practic, o parte semnificativă din consum s-a orientat către importuri.

Datele pe primele 9 luni, în comparație cu aceeași perioadă din 2023, arată că dinamica economică s-a bazat integral pe consum, cu o contribuție de 3,1 pp, urmată de investiții, cu 0,8 pp, în timp ce variația stocurilor și exportul net au tras dinamica PIB în jos cu -0,3 pp, respectiv -2,8 pp, rezultând o creștere de 0,8%.

viewscnt
Afla mai multe despre
pib
economia
cresterea economica