Aproape 60% din tranzacțiile imobiliare au vizat principalele 6 centre regionale: Iași, Constanța, Timiș, București, Cluj și Brașov, arată o analiză publicată miercuri de BNR. Pentru a-ți cumpăra un apartament standard (2 camere, 55 de metri pătrați) e nevoie de o sumă echivalând între 6,8 salarii anuale în București (pe fondul unor venituri salariale mai ridicate) și peste 11 ani în județul Cluj, în condițiile unor venituri salariale medii nete mai reduse relativ la valoarea locuințelor.
Luna decembrie aduce, de regulă, cele mai mari vânzări pentru retaileri, fie că operează în industria bunurilor de larg consum, fie în cea a materialor de construcții sau mobilei. Magazinele fizice își cresc însă vânzările tot mai puțin de la un an la altul. În schimb, comerțul online a crescut, arată termene.ro.
Producția de soia din Uniunea Europeană a înregistrat în 2024 o ușoară scădere în pofida extinderii suprafețelor cultivate, conform prognozei Comisiei Europene.
Prețurile chiriilor sunt în creștere accelerată peste tot în Europa, iar București și Cluj se numără printre orașele din Uniunea Europeană cu cele mai mari creșteri.
Prețurile medii ale apartamentelor de vânzare – vechi și noi – au înregistrat o creștere de 14% în noiembrie comparativ cu aceeași lună a anului trecut.
Primele trei trimestre din 2024 s-au încheiat cu investiții imobiliare în valoare totală de aproape 650 milioane de euro în România, în creștere de aproximativ 3 ori comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, activitatea de tranzacționare fiind dominată de active industriale și de retail
România a coborât la un grad de umplere a depozitelor de gaze de 80% cu o lună înaintea datei la care atingea acest nivel iarna trecută, în pofida faptului că a intrat în sezon cu depozitele arhipline. Vremea mai rece, care a majorat consumul, și exporturile către Republica Moldova, care în această iarnă au crescut considerabil, sunt principalele explicații.
România a ajuns statistic Polonia la nivelul de salarizare, depășind Ungaria, în 2023. La PIB per capita PPS, situația este similară, fiind la același nivel cu Polonia, la 80% din nivelul Uniunii Europene, relevă datele analizate de Profit.ro.
România se află într-un punct critic, din punct de vedere economic, cu cele mai mari niveluri de deficite gemene din istoria recentă, iar situația economiei țării ar trebui să fie prioritatea autorităților în perioada următoare, este de părere Consiliul Investitorilor Străini (FIC).
Statistica a înrăutățit estimarea privind creșterea economică trimestrială în T3 de la o stagnare la un -0,1%. Față de trimestrul al treilea din 2023, creșterea a fost menținută la 1,1%, fiind susținută integral de consumul populației, cu o contribuție mică și din partea investițiilor, în timp ce exportul net a fost puternic negativ. Agricultura a scăzut puternic în iulie-septembrie față de anul trecut, dar nici alte sectoare nu au înregistrat creștere substanțiale, cu excepția comerțului și a activităților profesionale.