DECIZIE Statul expropriază combinatului chimic Viromet Victoria, ajuns de la Niculae la Guțu, pentru proiectul noii fabrici de pulberi pentru muniție al Rheinmetall

DECIZIE Statul expropriază combinatului chimic Viromet Victoria, ajuns de la Niculae la Guțu, pentru proiectul noii fabrici de pulberi pentru muniție al Rheinmetall

Pulberi pentru muniție. Sursă foto: Pirochim SA

scris 4 dec 2024

Executivul a aprobat exproprierea mai multor terenuri și construcții aflate în proprietatea combinatului chimic Viromet Victoria, în beneficiul industriei naționale de apărare, banii necesari pentru justa despăgubire a proprietarului urmând să provină din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului.

Compania Viromet SA, deținătoare și operatoare a combinatului, se află în insolvență de aproape 5 ani. Pe de altă parte, a terminat anul trecut cu profit net de 28,7 milioane lei, mai mult decât triplu față de cel din 2022, cifră de afaceri de 51,2 milioane lei, cu peste 75% mai mare decât cea din anul anterior, și aproape 170 de salariați, conform datelor raportate Ministerului Finanțelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Analist economic: Incertitudine și îngrijorare printre investitori, pierderi de peste 11 miliarde lei pe BVB. Deprecierea ne afectează pe toți, pe bursă sunt și banii din Pilonul II de pensii. Unde duce joaca de-a economia. Trăim un capitol din ,,Ferma An CITEȘTE ȘI Analist economic: Incertitudine și îngrijorare printre investitori, pierderi de peste 11 miliarde lei pe BVB. Deprecierea ne afectează pe toți, pe bursă sunt și banii din Pilonul II de pensii. Unde duce joaca de-a economia. Trăim un capitol din ,,Ferma An

Fiscul are de recuperat de la Viromet datorii de peste 28 milioane lei, potrivit tabelului de creanțe întocmit de administratorul judiciar, totalul acestora ridicându-se la mai mult de 248 milioane lei.

Până în toamna lui 2019, aproape de intrarea în insolvență, Viromet SA a fost controlată indirect de omul de afaceri Ioan Niculae, prin intermediul offshore-ului cipriot Whitbread Holdings Limited, cu aproape 98% din capital. În prezent, după mai multe schimbări succesive de acționariat, deținerea respectivă a ajuns în posesia Pambac SA Bacău a antreprenorului Eusebiu Guțu, potrivit termene.ro.

Guvernul vrea să împrumute 5 miliarde euro de la BEI pentru cofinanțarea mai multor proiecte de autostrăzi, căi ferate și chiar metrou CITEȘTE ȘI Guvernul vrea să împrumute 5 miliarde euro de la BEI pentru cofinanțarea mai multor proiecte de autostrăzi, căi ferate și chiar metrou

Exproprierea mai multor active ale Viromet se va face în beneficiul producătorului de pulberi pentru muniție Pirochim Victoria, companie de stat controlată de Ministerul Economiei, ″exclusiv în scopul realizării de proiecte de construire, modernizare, extindere și reconversie a capacităților de producție și/sau servicii pentru apărare de interes strategic la nivel național″, potrivit notei de fundamentare a hotărârii de aprobare a exproprierii.

Operațiunea ″oferă operatorului economic posibilitatea menținerii și dezvoltării capacităților de producție specializate, realizării programelor strategice de înzestrare a armatei aprobate prin Hotărârile Consiliului Suprem de Apărare a Țării și satisfacerii necesarului de produse și servicii la mobilizare sau război. Extinderea perimetrului aferent dezvoltării unor capacități de producție noi conduce la posibilitatea societății Pirochim Victoria SA să fie un furnizor viabil pentru Forțele Sistemului Național de Apărare (FSNA), astfel încât să răspundă necesarului intern. Totodată, realizarea exproprierii pentru dezvoltarea unor noi capacități de producție, potrivit obiectului de activitate al societății, consolidează rolul statului român în cadrul parteneriatelor strategice la care a aderat, respectiv Tratatul Atlanticului de Nord precum și Uniunea Europeană″, se menționează în document.

În ultimii ani a crescut rolul Chinei în industria auto a Uniunii Europene CITEȘTE ȘI În ultimii ani a crescut rolul Chinei în industria auto a Uniunii Europene

Amplasamentele Viromet și Pirochim din orașul brașovean Victoria sunt adiacente, iar cele 2 companii au și relații comerciale, combinatul lui Guțu furnizând apă industrială societății de stat din industria apărării.

După aprobarea recentă a Strategiei industriei de apărare, Guvernul face astăzi încă un pas important pentru investiția în fabrica de pulberi Victoria, cea mai mare din Europa. A fost aprobat amplasamentul acestei lucrări de utilitate publicã și au fost asigurate fondurile necesare pentru plata despăgubirilor cuvenite proprietarilor care vor fi expropriați de pe amplasamentul investiției - aproape 72 de milioane de lei. După acest pas, investiția pentru modernizarea, dezvoltarea și modificarea instalațiilor existente la fabrica Pirochim din Victoria, baza noului proiect, și pentru realizarea noilor instalații de fabricație, vor intra în linie dreaptă. Realizarea celei mai mari fabrici de pulberi din Europa implicã o investitie de peste 2,5 miliarde de lei″, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, după ședința de Guvern.

Exproprierea este necesară pentru că întreaga facilitate nouă avută în vedere are nevoie de o suprafață de teren de minimum 370 de hectare, pentru respectarea distanțelor de siguranță aferente regulilor de securitate la incendiu și în raport cu potențialul exploziv al materialelor și al procedurilor de producție, iar Pirochim are în prezent la dispoziție doar circa 70 de hectare. Proiectul presupune ridicarea a 123 de imobile noi, ce ar însuma o suprafață construită totală de peste 13 hectare.

DNA cercetează șase persoane pentru că ar fi înființat zece societăți de tip ride-sharing pe care nu le-ar fi declarat și ar fi angajat fără documente peste o mie de șoferi. Prejudiciu de 49 de milioane de lei în aproximativ un an CITEȘTE ȘI DNA cercetează șase persoane pentru că ar fi înființat zece societăți de tip ride-sharing pe care nu le-ar fi declarat și ar fi angajat fără documente peste o mie de șoferi. Prejudiciu de 49 de milioane de lei în aproximativ un an

După cum a relatat Profit.ro, investiția totală necesară implementării proiectului de construire a noii fabrici de pulberi pentru muniție Victoria este estimată oficial la 2,584 miliarde lei plus TVA (peste 519 milioane euro la cursul valutar actual), sumă din care gigantul german al apărării Rheinmetall ar urma să acopere puțin peste 39% (circa 1,014 miliarde lei sau 203,8 milioane euro, plus TVA).

Restul de 1,57 miliarde lei (315,7 milioane euro) plus TVA va fi în sarcina companiei românești de stat Pirochim SA Victoria, pe amplasamentul căreia va fi ridicată noua facilitate de producție industrială.

Cu toate acestea, germanii ar urma să dețină controlul majoritar la societatea mixtă pe care Rheinmetall și Pirochim intenționează să o înființeze pentru implementarea proiectului.

Mega Image anunță când preia Profi și ce se va întâmpla cu angajații- FOTO CITEȘTE ȘI Mega Image anunță când preia Profi și ce se va întâmpla cu angajații- FOTO

Structura de finanțare a investiției ar urma să arate în felul următor:

Total investiție: 2.584.400 mii lei
1.1 Echipamente: 1.988.000 mii lei
1.2 Infrastructură: 596.400 mii lei

1.1 Finanțare totală necesară pentru echipamentele de producție: 1.988.000 mii lei
1.1.1 Finanțare Rheinmetall Waffe Munition GmbH (51%): 1.013.880 mii lei
1.1.2 Finanțare Pirochim Victoria SA (49%): 974.120 mii lei

1.2 Finanțare totală necesară pentru infrastructură: 596.400 mii lei
1.2.1 Finanțare Pirochim Victoria SA: 596.400 mii lei

VIDEO Boloș: Întâmpinăm probleme la împrumuturi pentru operațiunile Trezoreriei, am scos 6 miliarde de euro din rezerva de valută a ministerului. UPDATE: MF nuanțează informația CITEȘTE ȘI VIDEO Boloș: Întâmpinăm probleme la împrumuturi pentru operațiunile Trezoreriei, am scos 6 miliarde de euro din rezerva de valută a ministerului. UPDATE: MF nuanțează informația

Contribuția Pirochim SA ar urma să fie finanțată din bugetul propriu al societății, de la bugetul de stat, din fonduri europene rambursabile și nerambursabile, precum și din credite bancare externe contractate de compania românească de stat.

Termenul de finalizare și punere în funcțiune a noii fabrici este februarie 2027. Proiectul are deja asigurată o finanțare UE nerambursabilă de 47 milioane euro, prin Fondul European de Apărare.

Se estimează că, după demararea producției, joint-venture-ul care va opera fabrica va avea vânzări anuale de peste 601 milioane lei, cu profit net de mai mult de 118 milioane lei:

Vânzări: 601.370 mii lei
Costuri directe: 300.685 mii lei
Marjă brută: 300.685 mii lei
Costuri de închiriere: 29.820 mii lei
Alte cheltuieli: 60.137 mii lei

Rezultat înainte de amortizare și impozit: 210.728 mii lei
Depreciere/Amortizare: 70.077 mii lei
Profit brut: 140.651 mii lei
Impozit: 22.504 mii lei
Profit net: 118.147 mii lei
Flux numerar anual: 188.223 mii lei

viewscnt
Afla mai multe despre
rheinmetall românia
fabrică pulberi muniție
pirochim sa victoria
viromt sa victoria
ioan niculae
eusebiu guțu
industria națională de apărare