Nivelul consumului a atins un maxim istoric în 2024, iar piața continuă să prezinte oportunități importante de creștere, dacă tendințele actuale se mențin.
Nume importante ale industriei auto chineze care începuseră vertiginos să se extindă pe piața din Germania, profitând de dimensiunile uriașe ale cele mai mari piețe auto din Europa, au încetinit și chiar au început să scadă în ultimele luni, pe fondul introducerii noilor tarife vamale și al eliminării în acest an a subvențiilor pentru mașini electrice.
România rămâne țara cu cel mai mare risc de sărăcie din UE. Însă evoluția acestei rate între 2008, după aderarea la UE, și 2023 indică progrese semnificative la nivel național, dar cu disparități persistente între regiuni. Dacă la nivel național rata de risc de sărăcie a scăzut de la 44,2% în 2008 la 32% în 2023, o analiză pe regiuni scoate în evidență situații contrastante.
Ultimele previziuni macroeconomice pentru România, așa cum ne văd specialiștii Uniunii, indică un an 2025 mai echilibrat, dar cu stagnare în ce privește deficitele, în lipsa unei schimbări de fond a politicii fiscale. Din același motiv, un avans considerabil vor lua doar datoriile României. Pe plan intern, prețurile vor continua să urce, dar mai puțin, situație valabilă și la salarii.
România rămâne printre cele mai atractive economii din UE la costul unui loc de muncă, arată statisticile. Media este dată undeva la 1.700 de euro, cu variații mari funcție de domeniu. O investiție ține cont în cele mai multe cazuri de costul cu capitalul uman. Potrivit datelor INS, cele mai mari costuri cu un loc de muncă sunt în energie, IT, servicii financiare și media. Cele mai reduse sunt în agricultură, curierat, prelucrarea lemnului și HoReCa.
Începând cu 1 ianuarie 2025, România va deveni membru deplin al Spațiului Schengen, alături de Bulgaria, cu eliminarea controalelor la frontierele terestre. Această decizie, luată în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) desfășurat la Bruxelles, marchează o etapă istorică în parcursul european al României.
Vinurile spumante italiene au atins un nou record, în 2024, depășind pragul de 1 miliard sticle produse și comercializate, conform raportului anual al Osservatorio del vino Uiv-Ismea.
Deficitul de cont curent al României s-a adâncit cu aproape o treime în primele 10 luni ale anului curent comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul creșterii rapide a importurilor de bunuri și a unui excedent mai mic în comerțul cu servicii, dar și a deteriorării balanței de venituri primare. Investițiile străine acoperă tot mai puțin din ieșirile de valută din contul curent.
Furnizorii au avertizat că nu pot cumpăra energie angro pentru consumul anului viitor, în principal pentru perioada de după eliminarea plafonării, piețele la termen fiind aproape complet lipsite de lichiditate și înregistrându-se extrem de puține tranzacții de alte tipuri decât cele spot, și numai pentru cantități foarte mici.
VEZI MAI JOS ȘI O cronologie a aderării României la spațiul Schengen.