Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat, marți, că a decis un transfer de competențe către structurile sale teritoriale, care primesc competențe de verificare pentru 80 de mari contribuabili considerați cu risc fiscal ridicat și care nu au fost verificati în perioadele anterioare de către direcția specială pentru mari contribuabili a Fiscului, din cauza lipsei capacitãții de inspecție din anii precedenți.
Decizia a fost luată în urma unei analize efectuate de cãtre Directia Generalã Coordonare Inspectie Fiscalã din cadrul ANAF asupra marilor contribuabili administrati de la începutul acestui an de cãtre Directia Generalã de Administrare a Marilor Contribuabili, care a arătat că aproape jumãtate dintre marii contribuabili nu au fost verificati în perioadele anterioare, scrie News.ro.
Totuși, acești contribuabili au fãcut obiectul unei analize de risc pe baza mai multor criterii precum riscul legat de prețurile de transfer, marja de profit, neconcordanțe între declarațiile fiscale depuse și tranzacții cu firme inactive sau radiate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"În urma acestei analize de risc, structurile de inspectie fiscalã din cadrul directiilor generale regionale ale finantelor publice vor primi competențe pentru efectuarea de controale fiscale la un numãr de aproximativ 80 contribuabili mari cu risc fiscal ridicat. Totodatã, la nivelul Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili au fost incluși în programul de activitate al structurilor de inspecție fiscalã un numãr de 28 de contribuabili pe baza acestor criterii", a precizat ANAF.
Măsura face parte din planul de măsuri pentru creșterea colectării la buget.
Președintele ANAF, Bogdan-Nicolae Stan, îi va prezenta premierului Sorin Grindeanu, la finalul acestei săptămâni, demersurile întreprinse pânã la data de 15 aprilie în vederea creșterii colectării la bugetul de stat, a anunțat luni instituția fiscală, după o întâlnire între șeful Fiscului și șefii direcțiilor regionale din instituție.
CITEȘTE ȘI Fondul NN se adresează în premieră clienților avertizându-i că sunt discuții publice privind o eventuală naționalizare a fondurilor de pensii private și cerându-le implicare activă:Drepturile tale pot fi influențate de decizii politice !În cadrul întâlnirii, președintele ANAF și șefii de direcții regionale au analizat stadiul implementãrii mãsurilor de creștere a colectării și conformãrii voluntare.
"La sfârșitul acestei săptămâni, președintele ANAF urmează să-i prezinte prim-ministrului României, domnului Sorin Grindeanu, demersurile întreprinse pânã la data de 15 aprilie, conform planului de acțiune aprobat la începutul acestui an", a precizat ANAF, într-un comunicat.
În 7 martie, ANAF a anunțat că va implementa până în 15 aprilie mai multe măsuri urgente pentru creșterea încasărilor la buget.
Concret, Fiscul va implementa 14 măsuri, între care consilierea contribuabililor pentru plata la timp a taxelor și completarea corectă a declarațiilor fiscale, îndrumarea contribuabililor pentru accesarea plății eșalonate a obligațiilor fiscale, în cazul în care nu-și pot plăti la timp taxele și impozitele, extinderea serviciului “Spațiul Privat Virtual“ la persoanele juridice și la alte entități fără personalitate juridică, poprirea pe conturi doar pentru suma datorată ANAF în cazul contribuabililor care sunt executați silit, inițierea de acțiuni de control în domeniul comerțului on-line și intensificarea controlului pentru a descoperi contribuabilii care înregistrează facturi false în contabilitate.
În cazul plății eșalonate, Guvernul anunță anularea penalităților de întârziere, în cazul finalizării eșalonării. Măsura a fost aplicată de mai multe în ultimii ani, în condițiile în care multe penalități impuse de inspectorii Fiscului sunt contestate în instanță, iar până la o decizie definitivă privind valoarea datoriei către buget, sumele nu sunt încasate de către ANAF.
Președintele instituției a avut deja mai multe runde de discuții pe această temă cu premierul Sorin Grindeanu, iar printre măsurile anunțate se numără și anularea penalităților de întârziere, în cazul finalizării eșalonării, ce a mai fost deja aplicată în ultimii ani.
În cadrul discuțiilor, premierul a cerut măsuri pentru creșterea încasărilor.
Datele publicate de ANAF au sugerat o îmbunătățire semnificativă a veniturilor bugetare în luna martie, în condițiile în care, după primele două luni, încasările ANAF erau în scăderec u 0,9% față de aceeași perioadă din 2016.
Cifrele au stârnit îngrijorări la nivelul guvernului, iar premierul a cerut, în cadrul unor întâlniri cu ministrul Finanțelor și cu șeful ANAF, măsuri pentru creșterea încasărilor.
Datele prezentate de ANAF sugerează că, după încasări foarte slabe în ianuarie, situația a dat semne de îmbunătățire în februarie și în martie.
Totuși, situația este departe de ratele de creștere ale bugetelor publice prognozate de Guvern.
Pentru 2017, bugetul de stat prevede venituri totale de 117,1 miliarde lei, în creștere cu 15% față de nivelul înregistrat în 2016, iar bugetul general consolidat - care include toate bugetele, inclusiv cel de pensii și cel de șomaj - are prevăzute venituri totale de 254,7 miliarde lei, mai mari cu 14% față de nivelul de anul trecut.