Wikileaks - Hillary Clinton: Guvernul american a dezvoltat și exportat tehnologia fracturării hidraulice

Wikileaks - Hillary Clinton: Guvernul american a dezvoltat și exportat tehnologia fracturării hidraulice
scris 15 oct 2016

Tehnologia explorării de gaze de șist prin metoda fracturării hidraulice a fost dezvoltată de Departamentul pentru Energie al Statelor Unite ale Americii și a apărut pe piață ca urmare a cercetărilor efectuate de guvernul american, susținea actualul candidat democrat la președinția SUA, Hillary Clinton, în aprilie 2014, cu ocazia unui discurs privat susținut pentru Deutsche Bank, discurs publicat de Wikileaks.

“Fracturarea hidraulică a fost dezvoltată în Departamentul pentru Energie. Vreau să spun că disponibilitatea fracturării hidraulice pe piață se datorează în totalitate cercetărilor efectuate de guvernul nostru. Și am promovat fracturarea și în alte părți din întreaga lume”, a afirmat Clinton la numai 2 luni de la terminarea mandatului de secretar de stat.

Urmărește-ne și pe Google News

Discursul de la Deutsche Bank este unul dintre multiplele discursuri ținute de candidatul american în fața unei audiențe private, fiind de obicei considerate “off the record” și plătite regește de organizatori.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
WikiLeaks – Gitenstein către Podesta, despre referendumul de demitere a lui Băsescu din 2012: \ CITEȘTE ȘI WikiLeaks – Gitenstein către Podesta, despre referendumul de demitere a lui Băsescu din 2012: "Frauda nu e semnificativă"

Fost secretar de stat, actual candidat “ecologist”

Mai interesant este că, în actuala campanie electorală, Hillary Clinton și-a modificat poziția, cel puțin cea publică. “Nu o susțin (fracturarea hidraulică - n.r.), în primul rând, atunci când o localitate sau un stat se declară împotriva sa. Nu o susțin (fracturarea hidraulică - n.r.), atunci când apar emisii de metan și contaminarea apei. Iar în al treilea rând, nu o susțin dacă nu putem solicita oricărui antreprenor care folosește fracturarea să ne explice exact ce chimicale folosește. Iar dacă sunt îndeplinite toate condițiile impuse de mine, nu cred că vor mai fi multe locuri în America unde ar mai continua să fie practicată fracturarea hidraulică. Și cred că aceasta este abordarea cea mai bună, pentru că, în prezent, sunt locuri unde fracturarea este practicată, deși nu este suficient reglementată”, a afirmat Hillary Clinton pe 6 martie 2016, la o dezbatere publică în Flint, Michigan.

Clinton: Rusia finanțează grupări pseudo-ecologiste

În discursul electoral, chiar dacă nu a fost la fel de categorică precum fostul său contracandidat democrat, Bernie Sanders, Clinton a părut că se apropie mai mult de poziția ecologistă decât de poziția pe care o avea în urmă cu trei ani.

La acea vreme, probabil că, dacă cineva ar fi exprimat public opiniile pe care chiar candidatul democrat le exprimă azi, Hillary Clinton l-ar fi acuzat că este “vândut rușilor”. Așa cum a făcut-o într-un alt discurs privat, pe 18 iunie 2014, la un eveniment tinePublic: “Luptăm cu Rusia care pune presiune pe oligarhi și pe alții să cumpere mass media. Ne luptăm cu grupări pseudo-ecologiste… eu sunt o mare ecologistă, însă, aceste grupări sunt finanțate de ruși pentru a se împotrivi oricărui efort, pentru a se declara împotriva conductei X, a fracturării Y (…), iar o mare parte din banii care susțin acest mesaj vin din Rusia”.

Rușii te pot intimida doar dacă depinzi de ei

Acesta nu este singurul discurs în care fostul secretar de stat american susține necondiționat fracturarea hidraulică și explorarea de gaze de șist, mai ales dacă este invocată Rusia. “ Polonia a semnat recent un contract imens pentru explorarea de gaze de șist prin metoda fracturării hidraulice pentru a se lămuri cât poate să producă. La prima vedere, s-ar părea că există rezerve considerabile. Și această problemă trebuie privită într-un mod inteligent, ținând cont de propriul interes. Rușii te pot intimida doar dacă depinzi de ei”, afirma pe 18 martie 2014 candidatul democrat la președinția SUA la Conferința Liderilor Internaționali, desfășurată la Palais des Congrès în Montréal.

Fostul secretar de stat al SUA a vorbit în cel puțin 6 discursuri private, plătite de organizatori, despre rolul său și al SUA în promovarea metodei fracturării hidraulice în lume.

”Cum a vândut Hillary Clinton fracturarea hidraulică în întreaga lume"

Discursurile publicate de Wikileaks confirmă informațiile apărute încă din septembrie 2014 în presa americană. Potrivit Energy Report, la acea vreme, Mark Gitenstein, fost ambasador al Statelor Unite la București, recunoaștea, într-o declarație acordată publicației americane Mother Jones, că a intervenit pe lângă guvernul de la București pentru a debloca procesul de concesionare de perimetre de explorare de gaze de șist către compania americană de petrol și gaze Chevron.

Declarația lui Gitenstein făcea parte dintr-un articol intitulat "Cum a <vândut> Hillary Clinton fracturarea hidraulică în întreaga lume", articol care prezenta modul în care, în mandatul de secretar de stat al lui Clinton, Departamentul de Stat al SUA a colaborat îndeaproape cu mari companii energetice americane pentru a promova dezvoltarea de zăcăminte de gaze de șist prin fracturare hidraulică la nivel global, ca parte a unui demers american mai amplu de luptă împotriva schimbărilor climatice, de creștere a resurselor energetice ale lumii și de subminare a influenței politice exercitate de Rusia în Europa prin "arma" Gazprom.

"Potrivit declarațiilor, telegramelor diplomatice și altor documente obținute de Mother Jones, în cadrul programului derulat de către Departamentul de Stat, oficiali americani, unii dintre ei având legături strânse cu industria energetică, au ajutat companii petroliere americane să obțină concesiuni de gaze de șist extrem de profitabile în străinătate, stârnind îndoieli cu privire la adevăratele interese servite de către respectivul program", scria publicația citată.

În articol, în care sunt prezentate demersurile de lobby și advocacy pentru dezvoltarea gazelor de șist purtate de americani în mai multe state din Europa, cum ar fi Polonia, Bulgaria sau România, dar și la Comisia Europeană, se afirma că, în unele cazuri, Departamentul de Stat s-a implicat direct în negocierea acordurilor petroliere dintre guvernele respective și companiile americane.

Gitenstein: Românii stăteau cu perimetrele și nu făceau nimic

Astfel, potrivit sursei citate, Mark Gitenstein, în postura sa de ambasador al SUA la București, s-a întâlnit cu directori ai Chevron și cu oficiali români, pentru a-i presa pe cei din urmă să concesioneze către Chevron perimetre de explorare pentru gaze de șist.

"Românii stăteau cu perimetrele și nu făceau nimic, iar cei de la Chevron erau nemulțumiți. Așa că am intervenit. Este ceea ce fac ambasadorii în mod tradițional în numele companiilor americane", a declarat Gitenstein pentru Mother Jones. Atât înainte, cât și după mandatul său de ambasador la București, Mark Gitenstein a lucrat pentru firma de avocatură și lobby Mayer Brown, printre ai cărei clienți s-a numărat și Chevron.

În martie 2011, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a semnat cu Chevron trei acorduri petroliere, pentru perimetrele Adamclisi, Costinești și Vama Veche, acorduri aprobate prin hotărâri de Guvern după exact un an. Tot în 2011, Chevron a achiziționat de la Regal Petroleum drepturile aferente perimetrului Bârlad.

Gitenstein: România va ajunge să plătească pentru gaze un preț de cinci ori mai mare decât SUA

În plus, în 2012, când Executivul de la București lua în calcul impunerea unui moratoriu asupra gazelor de șist, Gitenstein a apărut la televizor și a avertizat că, fără gaze de șist și fracturare hidraulică, România va ajunge să plătească pentru gaze naturale un preț de cinci ori mai mare decât cel plătit de Statele Unite, mai scrie Mother Jones.

În articolul din 2014,era citată și Susan Sakmar, profesor de drept la Universitatea din Houston și expert în reglementări privind exploatarea de gaze de șist prin fracturare hidraulică. Aceasta declară că SUA este una dintre puținele țări din lume unde proprietarii de terenuri cu resurse de hidrocarburi au drept de proprietate și asupra acestor resurse.

"În cele mai multe, dacă nu chiar în toate celelalte state ale lumii, resursele subsolului sunt proprietate de stat și sunt administrate de guverne. Faptul că proprietarii de terenuri pe care se forează nu profită deloc de pe urma exploatării zăcămintelor aflate sub proprietățile lor a stârnit mânia publică în unele părți ale lumii, în special în Europa de Est", spune ea.

viewscnt
Afla mai multe despre
clinton
sua
gaze de sist
fracturare hidraulica
ecologism
rusia