Guvernul încearcă să atragă firme spre platforma celui mai mare laser din lume, de la Măgurele, după ce a constatat că, după finalizare, proiectul nu va putea fi valorificat la întregul potențial, arată premierul Dacian Cioloș, susținând investițiile din acea zonă pot genera o cifră de afaceri de peste 600 de milioane de euro anual.
”E nevoie de un concept de guvernanță care să includă mai multe instituții, pentru că, până acum, lumea s-a concentrat pe partea științifică, pe construcția acestei facilități care va construi laserul, componenta gamma. Acum, de fapt de prin primăvară, ne-am dat seama că o să ne trezim că avem laserul gata și nu-l putem valorifica la întregul lui potențial. De asta s-a început dezvoltarea acestui concept care acum progresează. Dincolo de instituțiile guvernamentale sau de cercetare, să motivăm, să incităm și să implicăm autoritățile publice locale, dar și mediul de afaceri. Investițiile de acolo, care pot genera o cifră de afaceri de peste 600 de milioane de euro anual, ar putea genera până la 6-7 mii de locuri de muncă, locuri de muncă cu o valoare adăugată ridicată, pentru că va fi vorba de cercetători, de ingineri, de experți care vor lucra în aceste domenii”, a spus Cioloș, prezent la Măgurele.
El a admis totodată că orașul Măgurele are nevoie de o conectare cu aeroportul Otopeni și cu centrul Capitalei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Profit.ro a anunțat recent că proiectul pentru cel mai mare laser din lume, de la Măgurele, întârzie din nou, fiind blocat de o licitație.
Proiectul a început pe 6 aprilie 2006, când reprezentanții a trei țări europene, România, Ungaria și Cehia, au semnat un memorandum prin care și-au asumat responsabilitatea colaborării în cadrul acestui proiect care se desfășoară în cele trei țări, dintre care România este țara care găzduiește laserul de mare putere.
Proiectul costă 293 milioane de euro, fără TVA, iar construcția de la Măgurele a început în 2012 și ar trebui finalizat la sfârșitul anului 2018.