Cotațiile petrolului își adâncesc declinul din prima parte a zilei după ce datele publicate de Administrația americană pentru Informații în domeniul Energiei (EIA) au arătat că stocurile din SUA au crescut cu 14,4 milioane de barili săptămâna trecută, avansul fiind cel mai mare consemnat până acum și de aproape 8 ori peste estimările analiștilor analiștii. Analiștii S&P Global Platts prognozau un avans de 1,9 milioane de barili.
Cotațiile petrolului au scăzut cu peste 3% în urma raportului EIA. Brentul a coborât până la 46,51 de dolari pe baril, iar West Texas Intermediate, până la 44,98 de de dolari pe baril.
Marți seara, un raport al Institutului American al Petrolului (API) indica o creștere de peste 9 milioane de barili a stocurilor de petrol pe parcursul săptămânii trecute.
Stocurile de benzină din SUA au scăzut cu 2,2 milioane de barili săptămâna trecută, iar cele de distilate, care includ produse petroliere ca motorina sau păcura, au coborât cu 1,8 milioane de barili.
CITEȘTE ȘI OMV Petrom și-a păstrat constantă producția de petrol, salvând activitatea de upstream a grupului OMVStatele OPEC au convenit în septembrie, la Alger, reducerea producției de petrol a organizației la 32,5-33 milioane de barili pe zi, prima măsură de acest tip după 2008, pentru susținerea prețurilor. Temerile referitoare la reușita acordului au făcut ca prețurile petrolului să aibă o evoluție negativă în ultimele zile.
Înțelegerea OPEC riscă să eșueze dat fiind că unele state nu vor fi obligate să-și diminueze producția și au anunțat deja că plănuiesc majorări. Totodată, statele din OPEC, reunite vineri și sâmbătă la Viena nu au reușit să stabilească detaliile acordului de la Alger, iar neînțelegerile din interiorul cartelului fac ca alți mari exportatori să refuze și ei o înțelegere pentru stabilizarea prețurilor.