Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) propune Guvernului înghețarea prețului gazelor naturale pentru populație la nivelul actual până în octombrie, deși calendarul actual convenit de Executiv cu Comisia Europeană și FMI prevede o creștere a prețului cu 10% de la 1 iulie, sau modificarea calendarului de liberalizare în acord cu noile prețuri de pe piață, a declarat, joi, președintele ANRE, Niculae Havrileț.
La finele lunii aprilie, șeful ANRE anunța că va cere Guvernului să nu majoreze de la 1 iulie cu 10%, de la 60 la 66 lei/MWh, prețul de achiziție al gazelor naturale de producție internă destinate consumatorilor casnici și CET-urilor, motivația fiind faptul că, în prezent, prețul de piață al gazelor din import a ajuns să fie mai mic decât cel reglementat al producției interne.
Anunțul marchează o schimbare importantă a opticii autorității, care propunea, anterior, liberalizarea completă a prețurilor gazelor pentru populație de la jumătatea acestui an, cu câțiva ani mai devreme decât termenul prevăzut în calendarul actual.
CITEȘTE ȘI Mister: Petrolierul plecat din Iran cu destinația Constanța nu a reușit nici după 80 de zile să livreze încărcătura"Am propus Guvernului două variante. Prima ar fi schimbarea calendarului de liberalizare în acord cu prețurile de pe piață, a doua este înghețarea prețului până în octombrie", a spus Havrileț, la o conferință pe teme energetice, citat de news.ro.
Șeful ANRE a menționat că a treia variantă - pe care a susținut-o anterior, de liberalizare totală a prețurilor pentru populație de la 1 iulie - a devenit nerealistă, sugerând că este respinsă de factorii politici.
În prezent, populația consumă exclusiv gaze naturale din producția internă, iar prețul este fixat de către ANRE la 60 lei/Mwh.
O estimare anterioară a ANRE arăta că prețurile reglementate finale la gaze naturale pentru clienții casnici ar putea crește cu circa 7-8%, din cauza majorării de la 1 iulie a prețului gazelor din producția internă cu 10%, a creșterii valorii stocului minim obligatoriu de gaze, precum și a ajustării tarifelor reglementate de distribuție, furnizare, transport și înmagazinare.
CITEȘTE ȘI Câtă benzină, motorină și GPL au consumat românii în trei luniVara trecută, Guvernul a aprobat, prin HG, un nou calendar de liberalizare a prețului de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, potrivit căruia prețul a crescut, de la 1 iulie 2015, de la 53,3 lei/MWh la 60 lei/MWh, și s-a prevăzut că va continua să urce anual cu câte 6 lei în 2016 și 2017, urmând să fie rediscutat în aprilie 2018, în calendar fiind estimată totuși la acel moment o creștere similară până în 2021.
Liberalizarea prețurilor la energie s-a făcut treptat în ultimii ani, pentru a-i proteja pe consumatorii casnici de prețul mai ridicat de pe piața liberă. Însă în ultimul an, prețurile din piața liberă au scăzut mult mai mult decât se estima.
Totuși, alți experți în energie se opun liberalizării timpurii, pe motiv că prețurile gazelor ar putea să crească din nou, iar consumatorii casnici din România ar rămâne fără nicio protecție în cazul în care piața gazelor naturale ar fi complet liberalizată.