Furnizorii de energie electrică deținuți în România de grupul grec Public Power Corporation (PPC), preluați anul trecut de la italienii de la Enel, resping ideea exprimată recent în spațiul public, potrivit căreia actualul sistem de plafonare a prețurilor la consumatorii finali și compensare de la bugetul de stat a costurilor schemei i-ar avantaja pe furnizori, care și-ar dori, astfel, menținerea sistemului și după 1 aprilie 2025.
România înregistrează cel mai mare salt către locuințe și sedii de firmă independente energetic și chiar inteligente, 2024 fiind cel mai bun an pe piața instalațiilor pentru independență energetică - sisteme fotovoltaice, pompe de căldură, baterii de stocare și alte tehnologii.
România este unul din cele 2 state membre UE în care prețul carburanților s-a majorat în ultimul an, în celelalte state fiind înregistrate scăderi, în medie cu 6,1%, în perioada august 2023-august 2024, potrivit datelor analizate de Profit.ro. Explicația: politica fiscală agresivă a Guvernului, care a operat două creșteri de accize, pe 1 ianuarie și pe 1 iulie, majorări care au condus la o creștere a prețurilor cu peste 10%.
Prețurile petrolului au scăzut vineri, dar au consemnat a doua creștere săptămânală consecutivă, deoarece investitorii au cântărit preocupările legate de întreruperea ofertei în Orientul Mijlociu și impactul uraganului Milton asupra cererii de combustibil din Florida, transmite Reuters.
Presa din Ungaria scrie despre posibila preluare de către compania energetică de stat ungurească MVM a subsidiarei românești de furnizare de energie și gaze a grupului german E.ON în general citând articolele pe această temă apărute în presa din România.
Companiile cotate la Bursa de Valori București (BVB) la care statul român, prin Ministerul Energiei, are participații sunt Hidroelectrica (80% din acțiuni), Romgaz (70%), Nuclearelectrica (peste 82%), Electrica SA (49,8%), Rompetrol Rafinare (44,7%), OMV Petrom (peste 20%), Conpet (aproape 59%) și Oil Terminal (87,7%).
Grupul petrolier maghiar MOL se așteaptă ca rafinăriile sale să fie capabile să proceseze atât țiței rusesc, cât și non-rusesc până la sfârșitul anului 2026, cu un an mai târziu decât era planificat, deoarece unele proiecte de ajustare au fost amânate, a declarat un executiv senior MOL, transmite Reuters.
Prețurile petrolului au urcat cu 3,6% susținute de creșterea a consumului de combustibil din SUA, înainte ca uraganul Milton să se răspândească în Florida, de riscurile de aprovizionare din Orientul Mijlociu și semnele că cererea de energie ar putea crește în SUA și China, transmite Reuters.
Fuziunea dintre cei doi actori-cheie ai căldurii și apei calde din Capitală se va realiza cu condiția ca, la data acesteia, toate datoriile Termoenergetica față de ELCEN, cifrate de curând la peste 1 miliard de lei, să fie plătite.
Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, va investi în instalarea unei unități de fabricație a izotopului medical anti-cancer Lutetium-177 la reactorul 2 al centralei, cu tehnologia de profil dezvoltată de francezii de la Framatome.