Pe seama „verigii slabe” a interconexiunii electrice dintre Austria și Ungaria este pusă „decolarea pe verticală” a prețurilor angro la energia electrică din Grecia, Bulgaria și România, țări care nu au suficiente conexiuni cu Europa Centrală.
Grupul industrial chinez Hexing, furnizor de echipamente electrice și soluții pentru companiile de utilități, cu ținta de a deveni cel mai important furnizor de astfel de soluții din lume, listat pe bursa din Shanghai, a deschis oficial Fabrica de Smart Metering de ultimă generație din Timișoara.
Guvernul pregătește un nou program național de investiții, denumit ″Energia verde″, prin care vor fi repartizați bani de la centru către autoritățile locale, precum și către companiile locale de producție și distribuție a energiei termice în sistem centralizat pentru populație, prin care entitățile menționate vor primi suma totală cumulată de până la 4 miliarde de lei în perioada 2024-2030.
OMV Petrom, cel mai important producător de hidrocarburi și carburanți din România, totodată producător de energie electrică, a finalizat 2 tranzacții de preluare de proiecte și active de producție de energie regenerabilă de la grupul Renovatio, a anunțat compania controlată de austriecii de la OMV.
Compania suedeză Northvolt, aflată în dificultăți financiare, a anunțat că șeful fabricii sale principale, prima gigafabrică din Europa pentru celule de baterii litiu-ion, demisionează, decizia fiind cu efect imediat, transmite CNBC.
Nuclearelectrica, compania de stat care administrează centrala nucleară din Cernavodă, anunță că Romeo Urjan este noul director al Sucursalei CNE Cernavodă, iar funcția de director de Securitate Nucleară din cadrul companiei va fi ocupată de Valentin Ovidiu Nae, actualul director al sucursalei de la Cernavodă. Compania de stat precizează că ambele posturi sunt ocupate în baza unui Contract Individual de Muncă, potrivit structurii organizatorice a Nuclearelectrica.
Un Regulament UE de anul acesta prevede că producătorii de țiței și gaze din UE trebuie să pună la dispoziție, până în 2030, instalații de captare și stocare CO2 cu capacitate însumată de minimum 50 de milioane de tone, prin contribuții individuale calculate în funcție de cota de piață în extracția de hidrocarburi a Uniunii a fiecăruia din perioada 2020-2023.
Consumul de energie a fost zi de zi mai mare decât producția de electricitate și orice suspendare de activitate la centralele din jurul României aducea sensibilități în sistem, spune CEO-ul Hidroelectrica.
A cumpărat anterior companii din România, operatoare sau dezvoltatoare de centrale solare, după cum a relatat Profit.ro la vremea respectivă.
DTEK Renewables International (DRI), divizia externă de regenerabile înregistrată în Olanda a conglomeratului ucrainean de companii energetice și de utilități DTEK, controlat de antreprenorul Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, pregătește construirea unui nou parc fotovoltaic în România, fiind acum în ultima fază a pregătirii.