Presa din Ungaria scrie despre posibila preluare de către compania energetică de stat ungurească MVM a subsidiarei românești de furnizare de energie și gaze a grupului german E.ON în general citând articolele pe această temă apărute în presa din România.
Ziariștii maghiari nu au obținut nicio reacție de la reprezentanții MVM, potrivit documentării Profit.ro.
Un purtător de cuvânt al E.ON a declarat, pentru publicația Telex, că grupul german își revizuiește în mod constant portofoliul, pentru a-l aduce în linie cu agenda sa strategică de sustenabilitate, digitalizare și creștere, precizând că, în acest context, E.ON derulează o revizuire strategică a business-ului său de furnizare din România, care încă nu a fost finalizată.
Publicația a relatat că a contactat pentru comentarii pe temă mai mulți reprezentanți ai industriei energetice maghiare. Potrivit sursei citate, unii dintre aceștia au declarat că aud atunci pentru prima oară despre posibilitatea ca MVM să cumpere E.ON România.
Alții au spus că, dacă tot are mulți bani, MVM ar face mai bine să îi folosească la rezolvarea problemelor energetice din Ungaria, cum ar fi cea a termocentralei pe lignit Matra, de peste 900 MW, care va trebui închisă în cadrul planului de decarbonare al Ungariei, sau cea a insuficienței instalațiilor de stocare a energiei, pe fondul avântului producției de energie fotovoltaică intermitentă.
″Am stat de vorbă cu un specialist al pieței de energie care a fost sarcastic în legătură cu România. A spus că taxele acolo sunt foarte mari și există și impozite speciale, astfel că, deși pare greu de crezut, piața românească de energie stă mai rău chiar decât cea maghiară″, mai scriu jurnaliștii de la Telex.
CITEȘTE ȘI De ce stă BNR cu dobânzile? Creșterea salariilor pune presiune pe inflație, situația fiscală generează „riscuri mari”, deficitele amenință cursulÎn primăvară, Leonhard Birnbaum, CEO-ul E.ON, le-a declarat ziariștilor români prezenți la Summit-ul Eurelectric că grupul german ″explorează opțiunea″ de a vinde operațiunile de furnizare de energie electrică și gaze naturale din România, motivul fiind deteriorarea raportului risc-randament al business-ului, din cauza legislației românești a schemei de sprijin constând în plafonarea prețurilor finale la consumatori și a modificărilor frecvente și bruște ale acesteia.
Furnizorul E.ON Energie România SA a terminat anul trecut cu profit net de 133,5 milioane lei, însă după o pierdere de aproape 360 milioane lei suferită în 2022, anul crizei energetice. Compania este controlată indirect de E.ON, cu peste 68% din capital, restul de 31,82% din acțiuni fiind în posesia statului român, prin Ministerul Energiei.