Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, va investi în instalarea unei unități de fabricație a izotopului medical anti-cancer Lutetium-177 la reactorul 2 al centralei, cu tehnologia de profil dezvoltată de francezii de la Framatome, controlați de gigantul Electricite de France (EDF), a decis Consiliul de Administrație al companiei românești.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
″Prognozele evoluției cererii de radioizotopi sunt ca această piață să înregistreze o creștere rapidă, mai ales începând cu 2027, prin dezvoltarea și industrializarea de noi tipuri de produse radiofarmaceutice terapeutice bazate pe Lutetium-177, care au un potențial uriaș de a trata nu numai cancerele de nișă, ci și cancerele "obișnuite", cum ar fi cancerul de prostată″, se menționează într-un document SNN analizat de Profit.ro.
CA-ul Nuclearelectrica poate aproba implementarea de proiecte de cel mult 50 milioane euro, potrivit actului constitutiv al societății.
CITEȘTE ȘI GRAFIC Populațiile de animale sălbatice de pe Pământ au scăzut cu o rată catastrofalăO instalație Framatome de producție de Lutetium-177 funcționează în prezent la centrala nucleară CANDU canadiană Bruce, fiind montată în 2022 la reactorul 7 al acesteia, în timpul unei opriri planificate.
Sursă foto: https://www.brucepower.com/
SNN și Framatome au perfectat încă din 2023 o înțelegere preliminară pentru acest proiect, în baza căreia a fost întocmit un studiu de fezabilitate, finalizat și avizat luna trecută, cu concluzia că implementarea tehnologiei Framatome la reactorul 2 de la Cernavodă este viabilă din punct de vedere tehnic și economic..
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Hexing, grup industrial chinez care și-a propus să devină cel mai important furnizor în domeniu din lume, lansează o mare investiție în România
Studiul de fezabilitate, a fost elaborat cu resurse interne alocate de Framatome și SNN și a fost verificat independent de către Centrul de Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare (CITON) Măgurele din cadrul Regiei Autonome Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN).
Instalația de fabricație de Lutetium-177 de la reactorul 2 al centralei nucleare Cernavodă ar urma să fie finalizată și să înceapă producția comercială peste circa 3 ani, în decembrie 2027.
CITEȘTE ȘI Moscova a anunțat închiderea Consulatului General al României la Rostov pe Don
Lutetium-177 este un radioizotop care emite beta utilizat în terapia cu radionuclizi care țintesc celule canceroase, folosit în tratamentul cancerului de prostată și în multiple dezvoltări radiofarmaceutice promițătoare pentru alte tipuri de cancer. Izotopul distruge celulele canceroase, lăsând celulele sănătoase neafectate.