Guvernul a desemnat, prin ordonanță de urgență, instituția publică ce va negocia cu Comisia Europeană așa-numitul Plan Național Social pentru Climă (PNSC) al României, ce trebuie să cuprindă măsurile gândite de autoritățile de la București pentru sprijinirea persoanelor și firmelor vulnerabile la viitoarele scumpiri ale carburanților auto, precum și ale gazelor naturale și altor combustibili fosili utilizați la încălzirea locuințelor, determinate de introducerea, cel mai probabil din 2027, a taxării emisiilor de carbon din sectoarele clădirilor și transporturilor, prin deja celebrelor certificate CO2 tranzacționabile.
În contextul tranziției către o economie verde și sustenabilă, România va primi 2,14 miliarde de euro din Fondul pentru Tranziție Justă (JTF) pentru a sprijini regiunile dependente de cărbune în eforturile lor de a elimina treptat acest combustibil fosil și de a adopta surse de energie regenerabilă. Acest fond face parte din politica de coeziune a UE și are scopul de a atenua impactul social și economic al tranziției către neutralitatea climatică, prevăzută pentru 2050.
Regulile de înscriere a persoanelor fizice în programul Casa Verde Fotovoltaice se vor schimba de la anul, întrucât nu se dorește transformarea într-o „olimpiadă națională de competențe digitale”, a afirmat ministrul Mediului, Mircea Fechet. El a arătat că o treime dintre cei care s-au înscris au trimis dosarul în mai puțin de un minut, iar cei care vor fi prinși că au fraudat vor fi descalificați.
Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată integral de ministerul de resort, a reacționat la declarațiile ministrului Sebastian Burduja, care a anunțat ieri ″în avanpremieră″ o nouă licitație eșuată în cadrul demersurilor de contractare a întocmirii unui nou studiu de fezabilitate pentru proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești, organizată de SAPE.
Photon Energy Group, companie din domeniul energiei regenerabile înregistrată în Olanda, pregătește lansarea unui parc fotovoltaic în Arad, după ce în primăvară a semnat un acord de împrumut securizat în valoare de până la 15 milioane de euro cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru finalizarea unor proiecte fotovoltaice cu o capacitate totală de 30 MW în România, după cum a anunțat anterior Profit.ro.
Contractele futures pentru țițeiul Brent și WTI au scăzut cu aproape 5%, în condițiile în care temerile privind întreruperile aprovizionării din cauza conflictului dintre Israel și Iran s-au diminuat, după ce Hezbollah susținut de Iran și-a exprimat sprijinul pentru o propunere de încetare a focului prezentată de guvernul libanez, transmite Reuters.
Sindicatul Național Petrom este una dintre cele mai mari și mai puternice organizații de profil din România, cu zeci de mii de membri, salariați ai OMV Petrom, ai subsidiarelor companiei controlate de austriecii de la OMV și ai unor contractori ai acesteia.
Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a vândut pe piața angro curent cu livrare peste 3 ani, în 2027, o raritate pe piața locală, cel puțin în ultimii ani, de la tensiunile și incertitudinile survenite după finalul pandemiei COVID-19 și mai ales după agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.
Potrivit datelor SEAP, termenul-limită de evaluare a singurei oferte rămase în cursă la licitație este 21 octombrie. Contactați de Profit.ro pentru comentarii, reprezentanții SAPE nu au transmis nici un răspuns până în momentul publicării acestui articol.
Ștefan Vuza, care controlează Chimcomplex, discută preluarea celui mai mare consumator de gaze din România, Azomureș.