Încă o industrie este condusă de străini. Business-ul primelor cinci companii producătoare de lactate și brânzeturi a avut anul trecut un rulaj de 2,9 miliarde de lei, puțin peste 50% din cifra de afaceri totală a pieței, estimată la 5,6 miliarde de lei în 2020, în ușoară creștere față de 2019, relevă datele furnizate de platforma confidas.ro și centralizate de Profit.ro.
Albalact SA, Danone SRL și Fabrica de lapte Brașov SA sunt cele mai puternice afaceri antreprenoriale din industria de lactate, care și-au menținut pozițiile de lideri de piață în ultimii 4 ani.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Înființată în 1971, Albalact SA a fost privatizată în 1999, familia Ciurtin achiziționând pachetul majoritar de acțiuni, pe care l-a vândut în 2016 către francezii de la Lactalis, pentru circa 72 de milioane de euro, inclusiv companiile care intrau sub umbrela producătorului, Rarăul și Albalact Logistic. Lactalist a delistat acțiunile companiei de la bursă un an mai târziu, în 2017.
Cu afaceri de 762 de milioane de lei în 2020, în creștere cu circa 90 de milioane de lei față de 2019 și un profit net de 22 de milioane de lei, Albalact SA și-a consolidat poziția de lider al pieței pentru al patrulea an la rând.
Business-ul Danone, controlat de francezi, și-a pierdut poziția de lider în 2016, de atunci fiind mereu pe locul doi în topul celor mai mari producători de lactate, cu un rulaj de 633 de milioane de lei în 2020, de la 612 milioane de lei în anul precedent.
Compania Fabrica de Lapte Brașov, care produce lactatele Olympus, este deținută de grupul grecesc Hellenic Diaries, o afacere de familie aflată la a treia generație de producători de lactate, cu operațiuni în 47 de țări din toată lumea. Pe piața locală, afacerea grecilor a debutat în anul 1999, având o unitate de procesare a laptelui în Baraolt, județul Covasna, de unde exportă laptele către unitățile din Grecia.
Acum, compania deține cea mai mare fabrică de lactate după capacitatea de producție din România, finalizată la începutul anului 2011, cu o investiție de peste 50 de milioane de euro, iar până în prezent investițiile în dezvoltarea și modernizarea fabricii de la Hălchiu, din județul Brașov, se ridică la 139 de milioane de euro.
CITEȘTE ȘI TOP Producători de condimente – Francezii și germanii domină la vârf în România. Două companii dețin mai mult de o treime dintr-o piață estimată la 643 de milioane de leiHochland România, controlată de grupul german cu același nume, a avansat cu o poziție în clasament, devansându-i pe olandezii care dețin producătorul Frieslandcampina România.
Covalact, achiziționată tot în 2016 de către Lactalis, pentru aproximativ 40 de milioane euro, de la fondul de investiții SigmaBleyzer Southeast European Fund IV, și-a menținut poziția și anul acesta, înregistrând afaceri de 244 de milioane de lei, în scădere însă față de 2019 cu aproape 7 milioane de lei.
Prima companie cu acționariat integral românesc prezentă în top este Simultan SRL, producătoarea brandului de lactate SIM din Timiș, deținută de omul afaceri Florin Herbai. Prezentă pe piața din anul 1994, Simultan SRL a avut un rulaj de 243 milioane de lei în 2020, de la 166,3 în 2019, aceea fiind cea mai mare cifră de afaceri înregistrată în aproape cele trei decenii de existență.
CITEȘTE ȘI TOP Agenții de turism – La limita supraviețuirii, cu pierderi catastrofale. Au fost și încă sunt pe muchie de cuțit din cauza pandemieiÎn prezent, producătorul procesează anual peste 50 de milioane de litri de lapte, iar în fabrica de la Ortisoara, peste 150 de milioane de produse.
În noiembrie 2016, Albalact și Simultan, alături de alte companii, au fost amendate de Concurență pentru nereguli în cazul unor licitații organizate în 2010 și 2011, în județele Giurgiu, Ialomița și Dolj, în cadrul Programului Cornul și Laptele, amenzile însumând 8,6 milioane de lei. Albalact și Simultan au recunoscut săvârșirea faptei anticoncurențiale și, ca urmare, amenda a fost redusă cu 20% din nivelul de bază.
Dorna Lactate, care deține brandul LaDorna, a fost prima achiziție a Lactalis pe piața românească, în anul 2008, de la omul de afaceri Jean Valvis. Devansată în clasament de către business-ul lui Florin Herbai, Dorna Lactate este singura companie din TOP 10 care a înregistrat pierderi în ultimii doi ani. Dacă în 2019, Dorna Lactate avea pierderi de 1,5 milioane de lei, anul trecut compania ajunsese la 2,6 milioane de lei pierdere. Și cifra de afaceri a scăzut, ceea ce explică trecerea pe o poziție inferioră în TOP.
Anul trecut, grupul Lactalis a anunțat că va închide fabricile din Floreni și Vatra Dornei ale Dorna Lactate, angajații urmând să fie concediați. Decizia a fost argumentată de francezi prin faptul că au epuizat toate încercările de eficientizare a activității în cele două fabrici, luând în considerare și noua realitate economică, care determină Lactalis să fie mai atent la operativitatea business-ului din România și să adapteze planurile coerent, pentru a rămâne competitivi în industrie.
CITEȘTE ȘI TOP Străinii domină piața locală a materialelor de construcții. Germanii și elvețienii, cei mai mari producători prezenți în România, cu afaceri de miliarde de leiCarmo-Lact Prod, producătorul lactatelor Monor, este cea de-a doua companie cu acționariat integral românesc prezentă în TOP 10 și care a urcat în clasament, devansând jucătorii străini. Business-ul Carmo-Lact Prod, al cărui acționar majoritar este Eugen Creosteanu, și-a dublat profitul net în 2020.
Ultima poziție în clasament este ocupată de Rarăul SA, companie deținută de Albalact SA, al cărei profit net a scăzut de peste trei ori în 2020, de la 4,3 milioane de lei la 1,3 milioane.
Topul a fost realizat eliminând companiile care erau în stare de insolvență, faliment, dizolvare, lichidare, sub incidența Legii 85/2006 și Legii 85/2014 sau cu întrerupere temporară a activității.