PROFIT NEWS TV Semnal de alarmă de la cel mai mare producător de îngrășăminte: Fermierii nu mai au bani să plătească

PROFIT NEWS TV Semnal de alarmă de la cel mai mare producător de îngrășăminte: Fermierii nu mai au bani să plătească
Andreea Guţu
Andreea Guţu
scris 6 dec 2021
Criza energetică produce efect de domino. Companiile producătoare de îngrășăminte sunt afectate de scumpirea prețului la energie și la gaze naturale. Fermierii au și ei de suferit. Cel mai mare jucător din domeniu a anunțat astăzi că începe pregătirile pentru oprirea temporară a producției.
 
Urmărește-ne și pe Google News
„Dacă nu se întâmplă nimic deosebit până pe 15 decembrie, cel mai probabil o să oprim producția de îngrășăminte pentru agricultură”, explică, la PROFIT NEWS TV, purtătorul de cuvânt al Azomureș.

Cei 2.500 de angajați care lucrează pe platformă își vor continua activitatea, chiar dacă producția companiei va fi oprită. 

„Aceștia vor rămâne în program normal de lucru. Vom executa lucrări de mentenanță, de întreținere a echipamentelor, mai ales că o parte dintre acestea trebuie menținute la cald. Nu ne putem permite ca instalațiile să înghețe, să se blocheze în vreun fel pentru că imediat ce vom avea disponibilitate și un preț mai bun la gazul metan să putem relua producția”, mai spune acesta.

România nu este însă singura țară care se confruntă cu probleme în ceea ce privește industria îngrășămintelor. 

PROFIT NEWS TV Alin Chitu, secretar de stat Ministerul Finanțelor: România are obiectiv să reducă numărul de microîntreprinderi. Guvernul are flexibilitate la îndeplinirea obiectivelor PNRR, ca în cazul scutirii de impozit a IT-iștilor CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Alin Chitu, secretar de stat Ministerul Finanțelor: România are obiectiv să reducă numărul de microîntreprinderi. Guvernul are flexibilitate la îndeplinirea obiectivelor PNRR, ca în cazul scutirii de impozit a IT-iștilor

„Suntem în aceeași situație cu alte platforme industriale care produc îngrășaminte la nivel european. O parte din ele și-au redus activitatea sau au oprit producția de tot”, explică reprezentantul Azomureș. 

În momentul de față, doar scăderea prețului la gaz sau creșterea prețului la îngrășăminte reprezintă singurele posibilități ca platformele producătoare să-și continue activitatea.

„Creșterea prețului la îngrășăminte nu o mai putem vedea viabilă, având în vedere că deja acesta este foarte mare. Fermierii nu-și mai pot permite să plătească un asemenea preț la îngrășăminte”, atrage atenția purtătorul de cuvânt. 

Prețul la gaz metan a ajuns atât de mare încât activitatea Azomureș nu mai este sustenabilă din punct de vedere economic. 

Profit.ro a anunțat în exclusivitate la începutul lunii octombrie că, la acel moment, Azomureș opera la numai 50% din capacitate, din cauza exploziei prețurilor gazelor naturale. Compania, controlată de grupul elvețian Ameropa, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri ce a depășit 1,8 miliarde de lei.

Azomureș este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România, cu o pondere de aproximativ 10% din consumul național, furnizează 50% din îngrășămintele utilizate în fermele românești și asigură aprovizionarea constantă a unui număr mare de companii din alte industrii, fiind unul dintre pilonii securității alimentare și un contributor important în lanțul de aprovizionare din zona agricolă a României.

viewscnt
Afla mai multe despre
azomures
criza energetica
pret ingrasaminte
pret gaz metan