PROFIT NEWS TV Cristian Erbașu anunță - scumpiri cu 20% la materialele de construcții produse în România de la 1 ianuarie

PROFIT NEWS TV Cristian Erbașu anunță - scumpiri cu 20% la materialele de construcții produse în România de la 1 ianuarie
scris 22 dec 2021

Prețurile materialelor de construcții produse în România - reprezentând 20% din totalul materialelor folosite pentru construcții, în condițiile în care restul de 80% sunt importate - vor crește cu 20% începând cu 1 ianuarie 2022, anunță Cristian Erbașu, Președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), la PROFIT NEWS TV.

„Acele puține materiale cum ar fi betonul, cimentul, cărămida și alte materiale - la acestea s-a anunțat o creștere extrem de mare de la 1 ianuarie, de peste 20%, lucru care va afecta din nou, peste scumpirile care au fost până acum câteva luni, costurile cu materialele de construcții în România”, trransmite Cristian Erbașu.

Urmărește-ne și pe Google News
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Bucureștiul și Constanța pot rămâne fără căldură și apă caldă
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit acestuia, creșterea prețurilor materialelor de construcții, începută în noiembrie 2020, nu a fost determinată de o criză a ofertei. Dar oferta a început să scadă, pe măsură ce materialele de construcții, mai ales că 80% din ele sunt importate, întârziau să vină în România de la fabricanții europeni sau internaționali.

„Această criză s-a accentuat și evident a creat un preț mai mare. Între fabricanți și piața românească există niște intermediari, niște distribuitori. Nici aceștia nu s-au ferit să-și acopere unele costuri mai mult decât trebuia. Noi am observat la un moment dat o creștere mai mare decât în alte țări la materialele de construcții. Dar oricum această creștere exista”, explică Erbașu. 

Președintele FPSC susține că trebuie să ținem cont și de faptul că pentru materialele de bază din construcții, marii fabricanți din lume au cote pentru fiecare țară. Piețe precum Germania, Franța sau Italia au cote mai mari decât România. 

CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Blocarea PUZ-urilor începe să se resimtă și pe piața de birouri. Andrei Ianculescu, Cushman & Wakefield Echinox: Nu știu dacă la anul, dar cel puțin în 2023-2024 poate deveni o problemă!

„Deci cu prioritate erau aprovizionate aceste piețe și apoi era aprovizionată piața din România. În momentul în care piața românească era la coada planificării aprovizionării este clar că apărea o criză de aprovizionare, care în cele din urmă se reflecta într-o creștere mai mare a prețurilor materialelor decât în țările cu economiile dezvoltate”, mai explică acesta.

Creșterile prețurilor pentru materiile prime au început anul trecut, pe fondul debutului pandemiei, iar cel mai mare salt a fost în România și Germania. În cele două țări, prețului lemnului s-a dublat, în septembrie 2020. România este puternic influențată de piața germană, dat fiind ca aceasta este cel mai mare partener comercial al României. 

CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ministrul Energiei: Azomureș a primit 25 milioane lei ajutor de stat. N-au oprit producția doar din cauza scumpirilor, cred că aveau și alte probleme

Prețurile vor continua să crească, conform unui studiu recent realizat de Horváth, pe un eșantion de 1.041 de directori ai unor companii de producție din Europa, care s-a desfășurat în intervalul martie - iulie 2021. Se preconizează că lemnul, oțelul, materialele plastice, gazul sau metanolul se vor vinde tot mai scump până la finalul anului, iar că aceste majorări vor continua și în 2022. Prețul pe tonă al oțelului laminat la cald este în prezent mai ridicat cu 60%, față de începutul anului, iar până la sfârșitul lui 2021, se estimează că va mai crește cu încă 18%. De asemenea, și prețurile materialelor plastice a crescut brusc, fiind necesare tot mai mult ca ambalaje, tacâmuri, veselă, din motive igienice și de prevenire a infecției. 

viewscnt
Afla mai multe despre
piata constructii
preturi materiale constructii
cristian erbasu
fpsc
cresc preturile