Operatorul britanic de cinematografe Cineworld Group, proprietarul celui mai mare lanț de cinematografe din România, Cinema City, care a depus actele de protecție împotriva falimentului în SUA, unde deține lanțul Regal Cinema, a primit acum acordul instanței de a avea acces la o sumă de 785 milioane dolari, dintr-un ajutor financiar de aproximativ 1,94 miliarde dolari pe care l-a asigurat de la creditorii existenți.
Instanța a permis Cineworld să împrumute 514 milioane dolari pentru a finanța operațiunile zilnice și 271 milioane dolari pentru datoriile filialelor sale din Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria, Irlanda și Israel.
Acțiunile Cineworld pe bursa din Londra au crescut cu 9%, la 4,51 pence, după anunț.
Legile privind falimentul din aceste țări sunt mai puțin prietenoase cu debitorii decât legile SUA, a transmis PJT Partners, care acționează ca bancher de investiții al Cineworld. Acoperirea datoriilor filialelor ar asigura că creditorii străini nu iau măsuri pentru a elimina conducerea filialelor sau pentru a-și lichida activele, a adăugat aceasta.
Pentru același an, datoriile totale sunt indicate la 83,6 milioane lei.
Cineworld a solicitat să intre într-un proces de restructurare supravegheat de instanță, care oferă companiilor timp să negocieze cu creditorii pentru a ajunge la o înțelegere privind reducerea datoriilor.
Compania speră să iasă din procedură în primul trimestru din 2023, avertizându-și însă acționarii - care includ administratorii de investiții americani Invesco, Eaton Vance și State Street - că participațiile lor vor fi probabil diluate considerabil ca parte a procesului.
Lanțul de cinematograf este al doilea ca mărime din lume, având însă acum 1,94 miliarde de dolari finanțare primită de la creditori și un total al datoriilor care se ridică la circa 9 miliarde dolari. Analiștii susțin că preluarea Regal de către Cineworld în 2018, în America, a adus prea multe datorii, punând lanțul într-o poziție proastă pentru a rezista pandemiei de coronavirus.
Cineworld are sediul în Marea Britanie, dar cele mai multe dintre cele 751 de cinematografe ale sale sunt în SUA, unde a depus acum o cerere de protecție în caz de faliment.
Grupul operează 751 de săli de cinema, dintre care peste 500 în Statele Unite, circa 100 în Marea Britanie și Irlanda și altele în Europa și Israel. Deține lanțul Picturehouse din Marea Britanie și cinematografele Regal din SUA, având peste 28.000 angajați.
O astfel de procedură permite continuarea activității, iar managementul companiei continuă să își exercite atribuțiile, însă sub supravegherea instanței.
Cineworld a adăugat că orice solicitare de acest fel "ar trebui să permită grupului să aibă acces la lichiditate pe termen scurt" și să realizeze tranzacții pentru reducerea gradului de îndatorare.
Cineworld, cu sediul la Londra, operează aproape 9.500 de ecrane în Marea Britanie, SUA, Irlanda, Polonia, România, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria și Israel.