CONFIRMARE Listarea Hidroelectrica poate fi amânată. Un nou termen maxim, avansat însă de autorități

CONFIRMARE Listarea Hidroelectrica poate fi amânată. Un nou termen maxim, avansat însă de autorități
scris 22 aug 2022

Listarea la bursă a companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, prin vânzarea unei părți din participația acționarului minoritar Fondul Proprietatea, poate fi amânată, un nou termen maxim, avansat însă din partea autorităților, fiind sfârșitul primului semestru al anului viitor, în condițiile în care Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României, aprobat de Bruxelles, avansa inițial ca deadline trimestrul III al anului în curs, termen prelungit ulterior până în noiembrie 2022.

Listarea se va face ca urmare a unei oferte publice secundare având drept obiect până la 19,94% din totalul acțiunilor emise de societate, reprezentând întregul pachet deținut în companie de acționarul minoritar Fondul Proprietatea.

Urmărește-ne și pe Google News

La finalul lunii trecute, vicepreședintele FP, Marius Dan, anunța la PROFIT NEWS TV că, cel mai probabil, listarea se va face în februarie 2023.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV CryptoDATA Tech, vizând statutul de unicorn, se pregătește pentru bursa din Frankfurt, Londra sau New York CITEȘTE ȘI EXCLUSIV CryptoDATA Tech, vizând statutul de unicorn, se pregătește pentru bursa din Frankfurt, Londra sau New York

″Ținta noastră pentru listarea Hidroelectrica a fost până pe 15 noiembrie 2022. Dar, având în vedere că suntem deja la sfârșitul lunii iulie, cel mai probabil listarea va avea loc în februarie 2023. Lucrăm în continuare să facem listarea mai devreme, dar în condițiile în care termenul de 15 noiembrie nu este fezabil, următoarea fereastră este februarie 2023″, a spus vicepreședintele.

Acum, termenul maxim avansat, din partea autorităților, pentru finalizarea listării unui pachet din acțiunile Hidroelectrica este sfârșitul primului semestru al anului viitor.

EXCLUSIV România pierde o oportunitate de investiții de 200 milioane dolari. Oferta gigantului american Amerocap pentru terminalul petrolier din Portul Constanța nu mai este valabilă, statul nu a răspuns în 3 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV România pierde o oportunitate de investiții de 200 milioane dolari. Oferta gigantului american Amerocap pentru terminalul petrolier din Portul Constanța nu mai este valabilă, statul nu a răspuns în 3 ani

"Finalizarea cu succes a listării unui pachet consistent din acțiunile Hidroelectrica la Bursa de Valori București va permite României să îndeplinească la termen obiectivul stabilit în cadrul PNRR, la sfârșitul primului semestru al anului viitor", este mesajul Guvernului.

Fondul Proprietatea are aprobarea acționarilor doar pentru listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori București, deși poartă discuții despre o posibilă listare duală, pe o piață de capital internațională precum Bursa de Valori de la Londra.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a trimis autorităților, în speță Președinției, Parlamentului și Guvernului, un document, obținut de Profit.ro, în care insistă pentru listarea acțiunilor Hidroelectrica doar pe bursa românească, argumentând că doar astfel poate fi asigurată o dezvoltare adecvată a acestei piețe, inclusiv printr-o creștere a lichidității, cu efecte benefice asupra posibilităților de finanțare prin intermediul pieței de capital, respectiv asupra dezvoltării economiei reale, în general.

Recent, la Videoconferința Profit. Piața de Capital.forum, directorul general al BVB, Adrian Tănase, susținea și promova ideea ca listarea să fie doar pe Bursa de Valori București.

Pentru listarea Hidroelectrica pe o piață internațională este necesară o aprobare suplimentară de la acționari.

Hidroelectrica, care a ieșit din insolvență în 2017, furnizează aproape 30% din energia electrică a României cu energie verde de la aproximativ 200 de hidrocentrale.

După un profit record anul trecut, compania, care este și cel mai mare și mai rentabil producător de energie electrică din România, estimează pentru anul în curs un profit brut (înainte de plata impozitului pe profit) de 3,65 miliarde lei și unul net de puțin peste 2,9 miliarde lei, la venituri din exploatare de 7,04 miliarde lei și venituri din producția vândută de 6,65 miliarde lei.

Hidroelectrica a terminat primul trimestru al anului cu un profit net consolidat de 1,29  miliarde lei, în creștere cu 70,1% față de perioada similară din 2021, și o cifră de afaceri de 2,35 miliarde lei, cu 65,7% mai mare.

viewscnt
Afla mai multe despre
listare hidroelectrica
hidroelectrica fondul proprietatea