LafargeHolcim recunoaște că fabrica sa de ciment din Siria a finanțat grupări armate

LafargeHolcim recunoaște că fabrica sa de ciment din Siria a finanțat grupări armate
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 mar 2017

Gigantul elvețian în domeniul materialelor de construcții LafargeHolcim a recunoscut joi că a încheiat aranjamente ”inacceptabile” pentru a asigura în perioada 2012-2014 securitatea unei fabrici de ciment din Siria, o țară devastată de un război sângeros, confirmând dezvăluiri făcute de ziar, relatează Le Monde.

Grupul recunoaște că filiala locală care aparținea la vremea respectivă grupului francez Lafarge ”a remis fonduri unor părți terțe, cu scopul de a găsi aranjamente cu un anumit număr dintre aceste grupări armate, inclusiv terți vizați de sancțiuni”, fără să poată să stabilească destinatarii finali, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Gigantul nu precizează care sunt aceste grupuri.

”Condițiile cerute pentru asigurarea continuării funcționării fabricii erau inacceptabile”, conchide o anchetă internă.

Potrivit Le Monde, care a dezvăluit scandalul pe 21 iunie, aceste aranjamente au fost în favoarea Statului Islamic.

Inaugurată în 2010, fabrica de ciment de la Jalabiya, în nordul Siriei, a fost cumpărată în 2007 de către francezii de la Lafarge, care au fuzionat între timp cu elvețienii de la Holcim. Însă în 2011, a izbucnit războiul civil. Conducerea fabricii a căutat să o țină în funcțiune cât mai mult timp posibil, într-un mediu periculos și instabil.

NEGOCIEREA DREPTURILOR DE TRECERE

Începând din 2013, prezența Statului Islamic în regiune a obligat fabrica să negocieze drepturi de trecere  pentru camioanele sale prin puncte de control deținute de jihadiști.

Ea a fost totodată nevoită să negocieze aprovizionarea cu producători de petrol, ale căror câmpuri erau controlate de Statul Islamic.

Timp de peste un an, Lafarge a finanțat astfel, în mod indirect, organizația jihadistă Statul Islamic, care a preluat controlul asupra fabricii pe 19 septembrie 2014, iar Lafarge și-a încetat activitatea.

Un permis de trecere ștampiat de Statul Islamic și vizat de directorul finanțelor wilaya (regiunea) Alep al Statului Islamic, datând de la 11 septembrie 2014, a atestat acorduri în vederea permiterii liberei circulații a materialelor Lafarge pe drumuri aflate sub controlul organizației jihadiste, scrie ziarul.

Contactată de Le Monde, o purtătoare de cuvânt a Lafarge declara la vremea respectivă că ”există un document prezentat drept un permis de liberă trecere al Statului Islamic. Noi nu-i confirmăm autenticitatea. Ancheta noastră internă va stabili natura acestui document și cum a apărut”.

”ERORI DE JUDECATĂ”

În timp ce războiul lua amploare în țară, ”deteriorarea situației politice din Siria a antrenat provocări foarte dificile în privința securității, activităților uzinei și angajaților”, subliniază LafargeHolcim.

”Asta includea amenințări la adresa securității colaboratorilor, dar și perturbări în aprovizionările necesare în vederea funcționării fabricii și distribuirii produselor”, precizează grupul.

”Însărcinații cu operațiunile din Siria par că au acționat într-un mod despre care credeau că era în cel mai bun interes al întreprinderii și angajaților. Însă ancheta a dezvăluit erori de judecată semnificative, în contradicție cu codul de conduită aflat în vigoare atunci”, apreciază gigantul.

În urma dezvăluirilor Le Monde, mai multe ONG-uri, apoi Ministerul Economiei, au depus plângere împotriva producătorului de ciment, pe care-l acuză de finanțarea terorismului și de încălcarea sancțiunilor impuse de către Uniunea Europeană regimului lui Bashar al-Assad.

viewscnt
Afla mai multe despre
lafargeholcim
ciment