Compania canadiană Gabriel Resources, principalul acționar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), a atras 18,7 de milioane de dolari de la investitori, bani ce vor fi folosiți pentru acoperirea unor costuri legate de procesul de arbitraj cu România și finanțarea capitalului de lucru.
Compania anunțase, la începutul lunii, că vrea să atragă fonduri printr-un plasament privat de acțiuni în valoare de până la 20 milioane de dolari (26,4 milioane dolari canadieni).
Diferența până la 20 de milioane de dolari, pentru care compania a ajuns deja la un acord cu anumiți investitori, necesită anumite aprobări, atragerea fondurilor respective fiind estimată la finele lunii în curs.
CITEȘTE ȘI Bloomberg: Volatilitatea din piețele de capital globale evidențiază un refugiu neașteptat în România, un "colț sărac al Europei"Plasamentul privat vizează vânzarea unui număr total de 81,7 milioane de unități (din care 76,5 au fost deja emise investitorilor) la un preț de 0,3225 dolari canadieni/unitate, fiecare unitate constând într-o acțiune nouă la companie și un drept de a achiziționa, într-un interval de cinci ani, o altă acțiune Gabriel Resources la un preț prestabilit de 0,645 dolari canadieni.
Prețul de 0,3225 dolari canadieni/unitate este cu 25% sub ultimul curs de închidere al acțiunilor companiei dinaintea anunțării plasamentului, de 0,43 dolari canadieni.
Noua finanțare vizată de companie vine după ce, în ianuarie, a obținut o sumă similară de la acționari, printr-un plasament privat anunțat în decembrie.
În iulie 2015, Gabriel Resources a reclamat statul român la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington, acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investițiilor semnate de autoritățile de la București cu Canada și Marea Britanie.
Compana pretinde despăgubiri de circa 4,8 miliarde de dolari de la statul român, deși a investit circa 760 de milioane de dolari în acest proiect.
Statul român a respins acuzațiile Gabriel Resources potrivit cărora, prin acțiunile și inacțiunile sale, i-ar fi expropriat companiei investițiile în proiectul minier aurifer blocat de la Roșia Montană, provocându-i daune de peste 4 miliarde de dolari, și arată, în contrapledoaria depusă la tribunalul arbitral de la Washington, fără să-și recunoască vreo culpă, că, în cel mai rău caz, Gabriel Resources ar putea fi îndreptățită la despăgubiri din partea Guvernului doar pentru eventuala întârziere a începerii proiectului, însă în sumă substanțial mai mică. Dat fiind însă că Gabriel Resources a acuzat România doar de exproprierea investițiilor în proiect, nu și de întârzierea acestuia, ca variantă alternativă, și nu a estimat și solicitat daune și pentru această a doua variantă, compania nu este îndreptățită la niciun fel de despăgubiri.
În iunie, RMGC a semnat cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) un act adițional la licența de concesiune pentru exploatare a perimetrului auro-argintifer Roșia Montană, care prevede prelungirea cu 5 ani a valabilității licenței, precum și majorarea de la 4% la 6% a redevenței percepute de stat din valoarea producției miniere. Licența a intrat inițial în vigoare în urmă cu 20 de ani, în 1999, și ar fi urmat să expire pe 21 iunie anul acesta, în caz de neprelungire. Legea minelor prevede că licențele de exploatare minieră sunt acordate pentru maximum 20 de ani, cu drept de prelungire pe perioade succesive de câte 5 ani.
Gabriel Resources deține circa 80% din acțiunile Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roșia Montană, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roșia Montană.