Săptămâna de tranzacționare de la BVB se încheie în nota întregului interval: cu volume foarte reduse

Săptămâna de tranzacționare de la BVB se încheie în nota întregului interval: cu volume foarte reduse

Sursa foto: Shkyo30 / dreamstime.com

scris 23 aug 2019

Ultima ședință a bursei românești a adunat schimburi sub reperul de 2,5 milioane de euro, abia la un sfert din valoarea medie zilnică de tranzacționare a anului trecut.

Cu investitorii în concedii, bursa și-a luat de facto activitatea ei. Chiar dacă piața a fost deschisă, jucătorii activi pe piața locală au stat departe de „butoane”. Inclusiv în zile marcate de volatilitate în piețele financiare internaționale și în pofida faptului că există deja disponibile datele financiare semestriale ale tuturor companiilor listate, activitatea de tranzacționare a fost foarte slabă.

Urmărește-ne și pe Google News

În aceeași notă a fost și ultima sesiune a săptămânii, în care rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 11,53 milioane lei (2,44 milioane euro). În absența unor ordine de tranzacționare consistente, piața este în derivă. Indicele compozit BET Plus s-a corectat cu -0,25%, iar indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 0,27%, până la nivelul de 9.095,00 puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai lichide acțiuni românești a reintrat într-o zonă de aglomerare de medii mobile relevante în proporții Fibonacci, simptom de împotmolire a pieței și de teșire a trendului ascendent, așa cum se vede pe graficul atașat.

Săptămâna de tranzacționare de la BVB se încheie în nota întregului interval: cu volume foarte reduse

Piața românească a fost ferită de impactul unui șoc bursier ce s-a consumat pe bursele mari abia după închierea de la București. Indicele Dow Jones Average Industrial a suferit un picaj de aproximativ 600 de puncte în copntextul unei serii de mesaje pe Tweeter a președintelui SUA Donald Trump care ridică noi temeri că relația americano-chineză este departe de a se detensiona. „Nu avem nevoie de China și, ca să fiu sincer, am fi mult mai bine fără ei”, a scris Trump.

Profitul net semestrial al Socep Constanța crește de 2 ori și jumătate CITEȘTE ȘI Profitul net semestrial al Socep Constanța crește de 2 ori și jumătate

Pentru a 2-a oară în această săptămână, titlurile Electrica (EL) s-au aflat pe primul loc în toupl tranzacțiilor, cu schimburi însumând 2,46 milioane lei. Cotația s-a retras cu 0,45%, până la prețul de 11,10 lei/acțiune. Profit.ro semnalează că din punct de vedere tehnic, titlurile distribuitorului de electricitate se află la apexul unei formațiuni de triunghi ascendent, ceea ce înseamnă cu o probabilitate ridicată, că pe acest emitent urmează o etapă de oscilații puternice și o mișcare cu o direcție mai clară.

Săptămâna de tranzacționare de la BVB se încheie în nota întregului interval: cu volume foarte reduse

La același capitol energetic, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au suferit un declin de 1,78%, până la prețul de 33,15 lei/acțiune, pe transferuri de aproximativ 645.000 de lei. Acesta este și contextul în care indicele energetic BET-NG subperformat pieței, cu un recul de 0,88%.

Prin contrast, depreciere a fost ceva mai atenuată, de 0,14%, pentru indicele financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 40.342,07 puncte. Cel mai important emitent din structura sa, cel al Fondului Proprietatea (FP), a adunat volume echivalente cu aproximativ 861.000 de lei, într-o zi în care titlurile sale au staționat la nivelul de 1,1050 lei/acțiune. Societatea a anunțat în această săptămână închiedrea ofertei publice de răscumpărare derulată la prețul de 1,2100 lei/acțiune pentru 150,00 milioane de acțiuni proprii, reprezentând 1,65% din capitalul social, cu un grad de suprasubscriere de peste 31 de ori.

Pe al 2-lea rulaj al zilei, de 2,36 milioane lei, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au urcat cu 0,30%, până la prețul de 13,46 lei/acțiune în timp ce titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avansat cu 0,43%, până la prețul de 2,3450 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,30 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
electrica
fondul proprietatea
romgaz
donald trump