Participarea la licitații publice sub formă de asociere pot genera unele îngrijorări din punct de vedere al concurenței, drept pentru care autoritatea de supraveghere în domeniu a lansat proiectul de Ghid privind respectarea regulilor de concurență în cazul acestor licitații, reguli valabile pentru firmele care participă în consorții.
"Legislația în vigoare, dar și.pachetul legislativ care transpune directive în domeniul achizițiilor publice, permit participarea la licitații sub forma unor consorții, pentru a facilita participarea IMM-urilor, asigurându-se astfel un grad de concurență ridicat. Cu toate acestea, participarea la licitații sub formă de asociere poate da naștere unor îngrijorări din punct de vedere al concurenței și, de aceea, am considerat necesară informarea corespunzătoare a mediului de afaceri, astfel încât să se evite încălcarea legislației", afirmă președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.
De asemenea, proiectul de Ghid cuprinde și exemple utile în autoevaluarea pe care trebuie să o efectueze membrii unui consorțiu, anterior depunerii ofertei, pentru a se asigura că respectă regilile din domeniul concurenței.
Documentul poate fi citit AICI.
CITEȘTE ȘI 2016 pentru Consiliul Concurenței: Avizul pentru tranzacția Billa-Carrefour și finalizarea investigațiilor referitoare la trucarea de licitații din sectorul laptelui, al energiei și din ITGhidul are la bază practica altor autorități de concurență din Uniunea Europeană, în special a celor din Olanda, Danemarca, Marea Britanie, dar și a Comisiei Europene.
Documentul conține și informații referitoare la modalitățile în care companiile pot sesiza Consiliului Concurenței posibile practici anticoncurențiale, precum și o descriere a puterilor de investigație ale autorității de concurență și a sancțiunilor aplicabile în situația în care sunt constatate încălcarea legii.