Consiliul Concurenței a sancționat peste 200 de companii anul trecut, cu amenzi de aproape 54 milioane euro

Consiliul Concurenței a sancționat peste 200 de companii anul trecut, cu amenzi de aproape 54 milioane euro
scris 23 mai 2016

Consiliul Concurenței a sancționat 202 de companii anul trecut, de 3,8 ori mai mult decât în anul precedent, valoarea totală a amenzilor impuse fiind de 239,68 milioane lei (53,9 milioane euro), potrivit raportului al autorității pentru 2015.

Nivelul acestor sancțiuni a înregistrat o creștere considerabilă față de nivelul total al sancțiunilor din anii precedenți, de 1,3 ori mai mare decât în anul 2014, 2,76 ori mai mare decât în 2013 și de 7,93 ori mai mare decât în 2012.

Urmărește-ne și pe Google News

Anul trecut, autoritatea de concurență a finalizat un număr semnificativ de investigații, 21 de cazuri, în domenii importante, precum: energie electrică, carburanți și telecomunicații.

Cea mai mare parte a investigațiilor privind posibila încălcare a legislației de concurență finalizate în 2015 a fost reprezentată de înțelegerile anticoncurențiale verticale.

La sfârșitul anului trecut, Consiliul Concurenței avea în desfășurare 48 de investigații privind posibila încălcare a legislației de concurență și 13 anchete sectoriale, instituția menționând că în ultimii 4 ani, numărul total al investigațiilor aflate în desfășurare la sfârșitul anului a scăzut continuu.

Firme \ CITEȘTE ȘI Firme "zombie" în România: Peste 2.000 de societăți au fost închise la scurt timp după înființare

”Am inițiat investigații asupra formelor grave de fapte anticoncurențiale, 62% dintre noile proceduri declanșate vizând posibile carteluri sau abuzuri de poziție dominant”, arată președintele Consiliului Concurenței, Bogadn Chirițoiu.

În ceea ce privește concentrările economice, în 2015, principalele sectoare în care Consiliul Concurenței a analizat și autorizat astfel de operațiuni au fost sectorul alimentar, sectorul bacar și sectorul energiei, printre cele mai importante numărându-se: preluarea Rio Bucovina de către Tymbark și Whiteland Import Export de către Hochland România (sectorul alimentar), achiziția Volksbank de către Banca Transilvania și a Nextebank de către EEAF Financial Services BV și Emerging Europe Accession Fund Cooperatief (sectorul bancar), dobândirea controlului unic direct de către CET Govora asupra unor elemente de activ și de pasiv ale Complexului Energetic Oltenia (sectorul energiei).

Per total, în urma notificării, au fost autorizate 37 de operațiuni de concentrare economică.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurenței
amenzi
2015
investigații