Chirițoiu: Victimele comportamentului anticoncurențial ar putea fi despăgubite de companiile care încalcă legea

Chirițoiu: Victimele comportamentului anticoncurențial ar putea fi despăgubite de companiile care încalcă legea
scris 19 ian 2017

Companiile care încalcă Legea Concurenței și sunt sancționate de instituție ar putea în final să despăgubească victimele, a declarat joi președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, într-o conferință de presă. Autoritatea a inițiat, la sfârșitul anului trecut, un proiect de act normativ pentru transpunerea în legislația națională a unei directive europene privind dreptul victimelor de a fi compensate în urma unui comportament anticoncurențial.

”Vrem să încorporăm în deciziile noastre de sancționare un plan de despăgubire a victimelor. Și atunci ar fi totul mult mai simplu. Putem să acordăm o reducere a amenzii, dacă acea companie se angajează să-i despăgubească pe cei pe care i-a păgubit”, a spus Chirițoiu.

Urmărește-ne și pe Google News

În prezent, instituția lucrează la acest proiect de act normativ împreună cu Guvernul, scrie News.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

”Directiva facilitează accesul la instanță pentru victime, în sensul în care odată ce Consiliul a aplicat o sancțiune și a constatat faptul că unele companii au încălcat legea - fie prin abuz de poziție dominantă, fie au făcut un cartel - și dacă decizia noastră e validată de instanță (...), atunci o companie sau o persoană fizică se poate duce în instanță să spună ‚Eu sunt o victimă a acestui comportament’, nu mai trebuie să dovedească că acel comportament este ilegal, pentru că deja acest lucru a fost dovedit de noi”, a afirmat Chirițoiu.

Astfel, instanței îi va rămâne doar să constate că persoana respectivă a fost păgubită și să stabilescă cuantumul sancțiunii. ”Dar nu mai e nevoie să dovedești și că s-a comis acea ilegalitate”, a precizat Chirițoiu.

Facebook înlocuiește vechiul sistem de chat cu aplicația Messenger CITEȘTE ȘI Facebook înlocuiește vechiul sistem de chat cu aplicația Messenger

În acest sens, a existat chiar și un proiect pilot, ce privește un caz mai mic.

”La Otopeni, compania a primit o reducere a amenzii și, ca parte din acest plan de reducere a amenzii, s-a angajat că îi va compensa pe cei cărora le-a luat un tarif excesiv pentru conectarea la rețeaua de gaze”, a explicat președintele Consiliului Concurenței.

Instituția va monitoriza dacă victimele au fost despăgubite de firma respectivă.

În prezent, instanța este cea care stabilește suma cu care victima este despăgubită, însă dacă proiectul Consiliului Concurenței va fi aprobat, compania va propune suma, iar autoritatea de concurență va decide dacă o va aproba.

viewscnt
Afla mai multe despre
legea concurenței
bogdan chirițoiu