Ministerul Finanțelor ar putea ieși în iulie cu o nouă emisiune din seria FIDELIS, în care vinde titluri de stat populației prin intermediul băncilor. Băncile care au participat și anul trecut la acest program au transmis deja Finanțelor că există o cerere semnificativă din partea populației în agențiile din teritoriu, au declarat pentru Profit.ro surse apropiate situației.
Vânzarea de titluri FIDELIS din acest an este extrem de importantă, întrucât dobânda stabilită în cadrul acestui proces va reprezenta indicatorul în funcție de care Finanțele vor stabili din toamnă dobânzile la care vor relansa, după peste 10 ani, vînzarea de titluri de stat către populație direct prin sediile Trezoreriei statului.
Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a declarat în luna mai pentru Profit.ro că vânzarea de titluri de stat direct către populație, prin intermediul Trezoreriei, ar putea începe din toamna acestui an. Dobânda pe care populația o va primi la aceste titluri va fi stabilită în funcție de anumite emisiuni de referință ale Finanțelor, derulate prin programul FIDELIS.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Emisiunea din acest an ar putea urma modelul de anul trecut, când Finanțele au anunțat inițial un plafon maxim pentru vânzarea de obligațiuni, dar au suplimentat ulterior oferta pentru a acoperi integral cererea foarte puternică. Anul trecut, oferta de titluri de stat a fost suprasubscrisă de peste 7 ori și a fost suplimentată de Ministerul Finanțelor, astfel încât alocarea a fost integrală. Un număr de 20.185 de cetățeni au realizat plasamente în valoare totală de 735,26 milioane lei (164,99 milioane euro).
De asemenea, statul ar putea păstra și în acest an o limită în ceea ce privește subscrierea maximă pe care o poate face o singură persoană. Acest plafon a fost stabilit anul trecut la 100.000 de lei/cumpărător, întrucât programul se adresează populației și nu investitorilor mari, care doresc să facă plasamente mari. Anul trecut, vânzarea de titluri a avut loc prin intermediul băncilor BCR, BRD, Banca Transilvania și Raiffeisen Bank.
Titlurile de stat reprezintă o alternativă la instrumentele de conomisire oferite de bănci, întrucât sunt cel mai sigur instrument de economisire și oferă și dobânzi mai avantajoase decât cele de la depozitele bancare.
Ministerul Finanțelor a reluat din 2015 vânzarea de titluri de stat către populație, întrerupte din 2005. Însă, în timp ce până în 2015 populația putea cumpăra titluri de stat de la sediile Trezoreriei statului atunci când doreau și în limitele dorite, prin programul Fidelis populația a putut cumpăra obligațiuni doar prin agențiile unor bănci.
Ministerul a inițiat emiterea titlurilor de stat destinate populației începând cu 1999, emisiunile fiind lansate până în 2005, putând fi cumpărate, prin sediile trezoreriilor locale ale statului, titluri de stat în formă materializată, cu valori cuprinse între 100 și 10.000 de lei. Maturitățile la care populația putea investi erau cuprinse între 3 și 12 luni. Din 2005, emisiunile destinate populației au fost oprite.
În iunie 2015, a fost inițiat Programul FIDELIS, prima emisiune destinată populației. Valoarea totală subscrisă a emisiunii în 2015 s-a ridicat la 64,99 milioane de lei, oferind unui număr de 1.236 de investitori o dobândă anuală de 2,15%, pe o perioadă de doi ani. Valoarea unui titlu de stat a fost de 1.000 de lei.
CITEȘTE ȘI Peste 20.000 de români au subscris titluri de stat în valoare de 735 milioane lei în cadrul emisiunii CentenarPrin FIDELIS, statul a vândut titluri populației și în 2015 și 2016, însă vânzarea a fost prin intermediul unor bănci, în cadrul unor emisiuni. După reluarea vânzării directe prin Trezorerie, orice român va putea cumpăra, oricând dorește, de la unul dintre sediile Trezoreriei, titluri scoase la vânzare de către stat. Un alt aspect important de care trebuie ținut cont este că dobânda la titlurile de stat este neimpozabilă.
"Vom introduce posibilitatea achiziționării de titluri de stat de către populație direct de la Trezorerie. Probabil în septembrie va fi operațional. Trebuie să testăm să vedem cum va funcționa", a spus ministrul.
Astfel, programul destinat populației ar trebui să fie unul cu subscriere continuă, urmând să fie disponibile 3-4 tipuri de plasamente, diferite în funcție de maturități.