Toți membrii executivi ai Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară au fost prezenți, săptămâna trecută, la ședința-fulger în care s-a decis ca NN Pensii să primească o amendă de 750.000 de lei, cea mai mare din istoria Autorității. Totuși, pentru că doar unul dintre cei patru membri neexecutivi a putut participa la ședință, cvorumul a fost realizat la limită și doar pentru că Mișu Negrițoiu, președintele ASF, a venit din concediu special pentru a vota.
În cadrul ședinței cu doar cinci din cei opt membri, votul a fost în unanimitate. Toți cei care au votat au venit la ASF la propunerea PSD sau sunt susținuți în prezent de acest partid. Niciunul dintre cei trei membri care au absentat nu au fost susținuți de PSD pentru postul din Autoritate.
Gestul lui Negrițoiu a venit după ce a fost acuzat de președintele PSD, Liviu Dragnea, că ar fi influențat decizia NN Pensii de a își informa clienții asupra unei posibile naționalizări a fondurilor de pensii private.
NN Pensii este administratorul celui mai mare fond privat de pensii din România, cu peste 2 milioane de clienți și active de peste 2 miliarde de euro.
Mișu Negrițoiu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară, a fost decisiv în procedura premergătoare sancționării NN Pensii cu cea mai mare amendă din istoria ASF, au arătat, pentru Profit.ro, mai multe surse implicate în procedură.
La ședința extraordinară de Consiliu, în care s-a luat decizia aplicării unei amenzi de 750.000 de lei companiei olandeze și sancționarea drastică a directorului acesteia, au fost prezenți doar cinci dintre cei opt membri, numărul minim care permite un vot în condițiile regulamentului ASF.
Au votat “pentru” toți cei cinci prezenți, adică Mișu Negrițoiu (președinte), Cornel Coca- Constantinescu (prim vicepreședinte), Ion Giurescu (vicepreședinte-sectorul pensii private), Mircea Ursache (vicepreședinte- sectorul piața de capital) și Dan Armeanu (membru neexecutiv). Au lipsit de la ședință Albin Biro( membru neexecutiv), Gabriela Boca (membru neexecutiv) și Gheorghe Marcu (membru neexecutivi).
De precizat că niciunul dintre cei trei care au lipsit nu au fost susținuți de PSD în procedura de numire în Consiliul ASF, însă patru din cei cinci care au votat au venit în instituție pe filiera Partidului Social Democrat, în timp ce al cincilea este, astăzi, unul dintre numele vehiculate pentru conducerea ASF, tot în baza unei apropieri de partidul de guvernământ.
Profit.ro a relatat, în premieră, că fondul de pensii NN și-a anunțat clienții cărora le administrează pensia privată obligatorie că în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public privind o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private și le recomandă să se informeze despre contextul pieței.
În ședința de guvern, ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a reiterat că nu există niciun temei și nicio rațiune politică, financiară, economică sau bugetară care să conducă la decizia de naționalizare a pilonului II de pensii, administrat privat. El a adăugat că astfel de zvonuri pot afecta performanța plasamentelor fondurilor de pensii, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară va avea consultări cu administratorii de fonduri pentru a clarifica și opri astfel de zvonuri. Același punct de vedere a fost transmis și de ASF.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Adevăratele prețuri RCA sunt mult mai mici decât cele impuse prin lege. Mulți șoferi plătesc și cu peste 50% mai puțin decât tariful maxim Ulterior, NN Pensii a transmis că declarațiile reprezentanților Ministerului Finanțelor și Autorității de Supraveghere Financiară privind susținerea sistemului de pensii obligatorii administrare privat (Pilonul II) sunt "îmbucurătoare" și a susținut că scrisoarea pe care a transmis-o marți clienților săi a avut un caracter informativ și nu reprezintă un "avertisment".
Profit.ro a anunțat în premieră că demiterea lui Mișu Negrițoiu este discutată de la începutul acestui an la nivelul Parlamentului, acesta pregătindu-se între timp să ocupe un post în Consiliul de Administrație al CEC Bank.