EXCLUSIV Strategia SIF Oltenia pentru următorii ani: Ține de preț pentru participația de la BCR, investiții în acțiuni lichide, lichidarea participațiilor la societăți periferice

EXCLUSIV Strategia SIF Oltenia pentru următorii ani: Ține de preț pentru participația de la BCR, investiții în acțiuni lichide, lichidarea participațiilor la societăți periferice

Sursa foto: Melpomenem / dreamstime.com

scris 12 apr 2017

Președintele SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, spune, la obținerea unui nou mandat, că prioritatea va fi acordată lichidizării portofoliului. Investițiile vor fi numai în acțiuni lichide, în timp ce lichidarea deținerilor la companii mai puțin vizibile ar putea dura, fiind greu vandabile. Pentru pachetul de acțiuni de 6,29% din BCR, SIF Oltenia este o „mână tare”, așteptând doar o ofertă de preț foarte bună, în condițiile în care crede în viitorul pieței bancare în România.

La Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor SIF Oltenia (SIF5) de săptămâna trecută a fost nevoie de determinare. Liftul de la sediul societății din Craiova nu a funcționat. Acționari au avut de urcat scările pentru a ajunge la etajul 7, la sala unde s-a desfășurat AGA. „Numai cei merituoși trebuie să ajungă”, glumește un participant. Cvorumul a fost confortabil, însă, fiind exprimate voturi reprezentând 56,95% din acțiuni.

Urmărește-ne și pe Google News

Câștig de cauză a avut președintele Tudor Ciurezu care a obținut 5 locuri din cele 7 locuri din Consiliul de Administrație, deși aparent se anunța o concurență importantă. Surprinzător, deși Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu a concertat Banca Transilvania (TLV) și SIF Moldova (SIF2), grupul bancar nu a reușit să-l impună în CA decât pe Radu Hanga, Director Executiv Strategie-Coordonare Grup.

Ministerul Finanțelor pregătește o nouă emisiune de titluri de stat dedicate populației CITEȘTE ȘI Ministerul Finanțelor pregătește o nouă emisiune de titluri de stat dedicate populației

Ciurezu și-a câștigat noul mandat pe o platformă care prevede că un procent cât mai mare din portofoliul societății să fie în acțiuni lichide. Este conștient că este o țintă care nu poate fi atinsă pe termen scurt. „Nu există o posibilitate imediată de fructificare a deținerilor la societățile închise”, a declarat pentru Profit.ro președintele SIF Oltenia.

În raportul prezentat acționarilor, se menționează că în anul 2016 numărul companiilor la care SIF Oltenia are dețineri a fost redus la 52 de firme, de la 56 de societăți în prezent. Reducerea s-a realizat prin fuziunea companiilor Lemcor Craiova și CM1 SA Craiova și prin vânzarea a 3 firme: Mirfo Trading Târgu-Jiu, Gastronom SA Buzău și Sibex Stock Exchange Sibiu, utlimele 2 prin intermediul pieței de capital.

Din structura portofoliului SIF Oltenia, societățile comerciale închise reprezintă 35,89% din valoarea de piață a pachetelor de acțiuni, echivalentul a 543,70 milioane lei, din activul de 1,51 miliarde lei prins în contabilitate la 31 decembrie 2016. Acestora li se mai adaugă 2 societăți listate, dar netranzacționate și alte 5 firme aflate în reorganizare, lichidare judiciară.

Interes deocamdată mic pentru terenuri și acareturi

Multe dintre societăți dețin în patrimoniu imobilizări sub forma terenurilor și a clădirilor pentru care nu-și găsesc destinație în cadrul activității productive a comaniilor, dar care pentru care cererea de piață este redusă, explică Ciurezu.

El observă, totuși, un interes în creștere pentru această categorie de active astfel încât se așteaptă că în perioada următoare va reuși să valorifice parțial active de genul acesta la valori superioare, urmând ca banii obținuți să fie reintroduși în piață și în circuitul financiar al SIF Oltenia.

Acțiuni lichide, da. Exploatații agricole, obligațiuni negarantate și instrumente derivate, nu

Pentru anul în curs, societatea și-a bugetat venituri totale de 101,72 milioane lei, care să genereze un profit net de 71,11 milioane lei. Câștigul ar urma să fie obținut fără înstrăinarea unor pachete de acțiuni din nucleul de bază.

În activul total de 1,71 miliarde lei al SIF Oltenia, consemnat la 31 decembrie 2016, participația de 6,30% din BCR reprezintă 24,76%. Fiecare având puțin peste 11% din activele toatel sunt deținerile de 1,23% din OMV Petrom (SNP) și 2,18% din BRD Groupe Societe Generale (BRD). Pentru sectorul bancar așteptările sunt pozitive, având în vedere gradul de bancarizare al României mai scăzut decât cel din Europa, așa încât pachetul de la BCR nu ar urma să fie înstrăinat decât la un preț foarte atractiv.

Societatea mai deține 1,12% din Banca Transilvania (TLV), 86,20% din Argus Constanța (UARG), 3,85% din Transelectrica (TEL), 1,53% din Transgaz Mediaș (TGN), 13,76% din Antibiotice Iași (ATB), 81,03% din Flaros București (FLAO) și 0,40% din Romgaz (SNG).

SIF Oltenia vizează pe mai departe investițiile în acțiuni lichide. Sectoarele de interes sunt cel farmaceutic, utilități, participații în energie. „Așteptăm listarea Hidroelectrica”, spune Ciurezu. Prin contrast, în cadrul societății nu sunt de ineters plasamentele în societăți netranzacționare. „Pentru mine, agricultura nu reprezintă o opțiune”, zice președintele SIF Oltenia. Cât de mare este aversiunea sa față de titlurile ilichide se vede și din faptul că exclude investiția în obligațiuni corporative care nu sunt garantate. Instrumentele derivate iarăși nu sunt în atenția SIF Oltenia.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif oltenia
tudor ciurezu
bcr
bvb
bursa
hidroelectrica
banca transilvania
sif moldova