Consiliul Uniunii Notarilor Publici din România discută săptămâna viitoare ce onorarii vor percepe notariatele pentru darea în plată. Dacă Ministerul Finanțelor vrea să taxeze darea în plată ca o tranzacție imobiliară, dar la cea mai mare valoare posibilă, aceea din contractul de credit, notarii vor să aplice tarife mai reduse decât cele dintr-o tranzacție de vânzare-cumpărare, potrivit surselor Profit.ro.
Cei care dau în plată casele pentru a scăpa de creditele la bănci s-ar putea confrunta cu costuri mai mari decât anticipau. Ministerul Finanțelor a comunicat oficial notarilor că darea în plată se taxează ca orice tranzacție de transfer al dreptului de proprietate, dar nu la valoarea de piață a bunului dat în plată, ci la valoarea creditului.
În aceeași logică, și notarii ar trebui să perceapă onorarii ca pentru un contract de vânzare cumpărare, care nu sunt deloc mici.
Uniunea Notarilor transmite însă într-un comunicat că nu există prevederi legale în acest moment pentru taxarea actelor de dare în plată, astfel că pe 26 mai Consiliul Uniunii se întâlnește pentru a discuta câți bani să ceară oamenilor care renunță la case. Decizia aparține Ministerului Justiției, care aprobă modificările de onorarii prin ordin de ministru.
CITEȘTE ȘI Asociația utilizatorilor de servicii financiare cere Guvernului să elimine impozitul pentru darea în platăInițiatorul legii dării în plată, deputatul Daniel Zamfir, și avocatul Gheorghe Piperea se întâlnesc azi cu notarii pentru a-i convinge ca onorariile pentru darea în plată să fie modice.
Vicepreședinte al Uniunii este deputatul Vasile Varga, care în același timp este și membru al Comisiei juridice din Cameră, unde a fost ticluită legea dării în plată.
Tot azi, Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare a cerut guvernului să nu taxeze darea în plată și notarilor să reducă cu 90% onorariile solicitate celor care renunță la locuințe.
Potrivit unor surse apropiate discuțiilor, notarii vor propune săptămâna viitoare ca onorariile pentru darea în plată să fie semnificativ mai reduse decât cele aferente unui contract de vânzare-cumpărare.
Dacă un credit închis prin dare în plată are un sold de 80.000 de euro, atunci taxele notariale ajung la aproape 4.800 de lei, calculate ca în cazul unei tranzacții de vânzare, iar impozitul către stat ajunge la aproape 5.600 de lei.
Singura modalitate prin care cel care dă în plată să evite plata onorariului notarial ar fi ca o instanță de judecată să emite o decizie de dare în plată. Pentru aceasta, spune legea, ar trebui însă ca banca, instituția financiară nebancară sau cesionarul creanței să conteste notificarea de dare în plată și să refuze să se prezinte de bunăvoie la notar pentru semnarea actului translativ de proprietate.
Profit.ro organizează, în 23-24 mai, la Hotel Sheraton, sala Platinum, cu începere de la ora 9.00, prima ediție Profit Financial Forum, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții instituțiilor de supraveghere și reglementare, ai asociațiilor profesionale din domeniul bacar și asigurări, șefi de bănci, fonduri de investiții, reprezentanți ai pieței de capital, pentru a dezbate viitorul piețelor financiare.
Pentru detalii și înregistrări, click AICI.