Marile bănci locale susțin că oamenii nu s-au înghesuit nici azi să depună notificări că vor să dea în plată. Pe de altă parte, Ministerul Finanțelor Publice a anunțat, pe seară, că vrea să taxeze darea în plată la nivelul creditului către bancă, ceea ce ar putea însemna costuri ridicate pentru debitori.
Legea privind darea în plată, intrată în vigoare de vineri, 13 mai, nu pare să genereze un val prea mare de notificări din partea clienților, potrivit datelor prezentate de reprezentanții marilor bănci locale.
Numărul de notificări prin care clienții anunță intenția de a renunța la case, în schimbul ștergerii datoriilor către bănci, a rămas în media înregistrată vineri.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
BCR, cea mai mare bancă locală, a primit a primit azi 7 notificări, potrivit datelor intermediare, dar estimează că la sfârșitul zilei va ajunge la un nivel de 10 notificări, egal cu cel de vineri. Unele dintre cele depuse săptămâna trecută au fost însă incorect formulate, susțin reprezentanții băncii, în sensul că au fost transmise prin telefon și nu prin avocat, executor judecătoresc sau notar public, așa cum spune legea.
A doua bancă din sistem, BRD Societe Generale a primit azi două noi notificări până la ora 16:00, după ce vineri primise 5.
Locul patru după active, Raiffeisen Bank avea înregistrate azi 15 noi notificări, până la ora 17.00, după ce vineri clienții au depus până în 10 notificări. Raiffeisen este una dintre băncile mari cu credite în franci elvețieni în portofoliu, acordate înainte de 2008, a căror clienți au fost afectați atât de căderea pieței imobiliare cât și de deprecierea leului.
UniCredit Bank, a cincea bancă locală după cota de piață, a primit 6 notificări de vineri până azi la ora 14:30.
Celelalte bănci din top 10 fie nu au putut fi contactate de Profit.ro, fie nu au oferit un răspuns până la această oră.
Tot azi Ministerul Finanțelor a transmis public cum se va impozita darea în plată. Potrivit Finanțelor, cei care renunță la case se vor regăsi în cea mai proastă situație din punct de vedere al datoriilor fiscale. Statul vrea să îi impoziteze la valoarea curentă a creditului și nu la cea din grila notarială a bunului dat în plată.
Guvernul s-a pronunțat după ce a primit întrebări de la Uniunea Notarilor pe această temă. De altfel, notarii contactați de Profit.ro sub pretextul că am avea de dat în plată un bun ne-au invitat să revenim din această săptămână pentru mai multe detalii, pentru că așteaptă o circulară de la Uniune despre cum să aplice darea în plată. Cei care vor să dea în plată au nevoie să scrie în notificarea depusă prin avocat, executor sau notar și de o dată în care creditorul să se prezinte la notariat pentru semnarea actului translativ de proprietate. Fără acest termen, care nu poate fi mai mic de 30 de zile libere, notificarea nu este valabilă.
În situația în care Finanțele interpretează că darea în plată se taxează ca o tranzacție imobiliară, atunci, foarte probabil, și notarii vor solicita onorarii ca la o tranzacție imobiliară, după cum au spus unii dintre cei contactați de profit.ro.
Spre exemplu, dacă se dă în plată un imobil care are în spate un credit de 80.000 de euro, atunci taxele notariale ajung la aproape 4.800 de lei, iar impozitul către stat la aproape 5.600 de lei. În situația în care ar fi fost luată în calcul valoarea de grilă a imobilului dat în plată - să spunem de 50.000 de euro, atunci taxele notariale ar fi fost de până la 3.400 de lei, iar impozitul de 4.300 de lei.
Opțiunea cea mai clară de a da în plată este a celor care au pierdut deja casa în executare silită, iar acum au datorii reziduale către bancă sau către firmele de recupereare creanțe, în timp ce persoanele care au credite în derulare pot să încerce o negociere cu banca a costurilor împrumutului.
Profit.ro organizează, în 23-24 mai, la Hotel Sheraton, sala Platinul, cu începere de la ora 9.00, prima ediție Profit Financial Forum, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții instituțiilor de supraveghere și reglementare, ai asociațiilor profesionale din domeniul bacar și asigurări, șefi de bănci, fonduri de investiții, reprezentanți ai pieței de capital, pentru a dezbate viitorul piețelor financiare.
Pentru detalii și înregistrări, click AICI.