ANAF a inițiat procedurile pentru a demola o clădire de birouri de 7 etaje (S+P+7E+8 retras) din sectorul 5, fostul sediu al Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), urmând ca pe terenul de 3.100 de metri pătrați să ridice o nouă clădire de birouri Clasa A, compartimentată inclusiv open-space și cu parcaj subteran pe mai multe niveluri, potrivit unui document analizat de Profit.ro. Ministerul Finanțelor, unde se află de fapt decizia, și ANAF analizează de câteva luni opțiuni pentru un sediu al structurii centrale a ANAF, variantele fiind achiziția unei clădiri sau construcția unui sediu nou.
Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare
Varianta achiziției are un plus în ochii decidenților, întrucât ar pune rapid la dipoziția ANAF spațiul respectiv, în timp ce construcția ar dura câțiva ani.
De exemplu, în urmă cu circa o lună, surse informate au declarat pentru Profit.ro că Ministerul Finanțelor și ANAF au ajuns la concluzia că achiziția unei clădiri ar fi cea mai bună variantă. ANAF este o agenție în subordinea Ministerului Finanțelor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Clădirea care va fi demolată pentru a face loc unui nou sediu ANAF se află pe trada Mihail Sebastian, nr. 88, în sectorul 5 al Capitalei, la mică distanță de Parcul Sebastian. Demersul de acum vizează obținerea certificatului de urbanism pentru demolare, cu scopul de a construi o altă clădire de birouri.
Structurile aparatului central al ANAF sunt răspândite acum în mai multe clădiri din București, iar intenția ANAF ar fi ca toate sau măcar cât mai multe dintre acestea să fie strânse în același sediu.
Ce vrea să construiască ANAF
"Demolarea construcției existente pe amplasament, va crea premisele realizării unei construcții noi, cu refuncționalizarea adecvată a terenului și a indicatorilor urbanistici", potrivit documentului.
Detalii despre noua construcție
- Realizarea de birouri clasa A, inclusiv open-space, birouri ce corespund cerințelor actuale, compartimentări specifice fiecărei structuri și crearea de funcțiuni secundare (săli de conferință, amfiteatre, săli de consultanță, zonă de cantină cu oficiu, arhive, spații tehnice, centrală telefonică, centrală termică, grupuri sanitare, coridoare, căi de acces, lifturi, etc).
- Creșterea efcienței energetice
- Costul manoperei pentru noua contrucție mai redus comparativ cu cel pentru consolidarea actualei clădiri
- Posibilitatea realizării de parcaje subterane pe mai multe niveluri
- Costuri de exploatare și întreținere reduse
- Oportunittea asigurării spațiilor de arhivă în același sediu
- Accesul facil la imobil
În prezent, ANAF stă cu cea mai mare parte a aparatului central în spații ale Institutului Național de Statistică (INS), într-o clădire pe strada Apolodor, nr 17. ANAF ocupă mai multe etaje ale clădirii. Pe lângă acestea, diferite direcții ale ANAF sunt localizate prin diverse zone ale Capitalei, pe unde a fost găsit spațiul disponibil. De exemplu, direcția de asistență contribuabili se află pe strada Ion Câmpineanu, direcția de integritate pe Splaiul Unirii, direcția pentru mari contribuabili și direcția executări silite cazuri speciale într-un sediu pe strada Lucrețiu Pătrășcanu, direcția Vămilor în cartierul Crângași, direcția Antifraudă în Casa Presei.
Printre variantele analizate, pe lângă achiziția, construcția sau închirierea unei clădiri de birouri, s-a aflat și mutarea ANAF în Casa Presei, în spații deținute de RAAPPS. Aparatul central din București al ANAF este separat ca structură de Direcția Generală a Finanțelor Publice București sau administrațiile fiscale ale sectoarelor. Deși locația și modul în care sunt împrăștiate direcțiile ANAF nu a fost niciodată considerat satisfăcător, agenția se află în locația din strada Apolodor de mai bine de 10 ani.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV TVA - ce păstrează statul este în creștere cu 12%, rambursările către firme sunt pe plus cu 9%Problemele clădirii de 7 etaje de pe strada Sebastian
Potrivit ANAF, clădirea aflată de mai mulți ani în folosința agenției, se află într-o stare avansată de degradare, cu fisuri, crăpături și panouri de zidărie desprinse pe casa scărilor.
Clădirea are o serie de avarii cauzate și de cutremure.