VIDEO Joe Biden l-a numit din greșeală pe Zelenski "președintele Putin"

VIDEO Joe Biden l-a numit din greșeală pe Zelenski "președintele Putin"
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iul 2024

Joe Biden l-a prezentat din greșeală pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski drept "președintele Putin", într-o gafă ce va alimenta și mai mult îngrijorările cu privire la acuitatea sa mintală, care amenință să îi saboteze campania prezidențială, relatează The Guardian.

Biden a făcut această greșeală în timpul unei întâlniri cu Zelenski, în ultima zi a summitului NATO de la Washington. Gafa a avut loc cu doar o oră înainte de o conferință de presă rară a lui Joe Biden, foarte așteptată și numită chiar "decisivă" pentru campania sa, deoarece un număr tot mai mare de aliați politici și donatori i-au cerut să se retragă din cursa pentru un nou mandat la Casa Albă, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Poveștile lui Mugur Isărescu: De la amenințarea lui Vadim Tudor, la discuțiile din BNR. „Am fost și eu taliban, dar când am ajuns pe scaunul ăsta am dat cu capul de realități” CITEȘTE ȘI Poveștile lui Mugur Isărescu: De la amenințarea lui Vadim Tudor, la discuțiile din BNR. „Am fost și eu taliban, dar când am ajuns pe scaunul ăsta am dat cu capul de realități”
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

În încheierea declarației sale din deschiderea întrevederii, Biden i-a dat cuvântul lui Zelenski: "Acum vreau să dau cuvântul președintelui Ucrainei, care are mult curaj și determinare". Biden a spus: "Doamnelor și domnilor, președintele Putin!"

Dându-și seama imediat de greșeală, Biden a încercat să o dreagă: "Președintele Putin! Îl vom învinge pe președintele Putin. Președintele Zelenski. Sunt atât de concentrat pe ideea de a-l învinge pe Putin. Trebuie să ne preocupe asta. Oricum, domnule președinte...”

"Sunt mai bun", a spus Zelenski glumind și strângându-i mâna lui Biden.

"Ești mult mai bun", a replicat Biden.

Întâmplarea a stârnit suspine în sală, unde cei doi erau flancați de zeci de consilieri, și în centrul de presă, unde sute de jurnaliști urmăreau comentariile în direct pe un circuit intern de televiziune.

REACȚII DUPĂ GAFĂ

La rândul său, președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, trebuia să susțină o conferință de presă la sfârșitul summitului NATO, dar jurnaliștii care așteptau au fost anunțați că evenimentul a fost anulat - ceea ce înseamnă că Zelenski nu va trebui să răspundă la întrebările privind gafa lui Biden de mai devreme.

Cancelarul german Olaf Scholz a fost întrebat, în limba engleză, despre gafa lui Joe Biden în cadrul unei conferințe de presă, câteva minute mai târziu. Scholz a ocolit întrebarea și a spus că speră că Biden va continua să sprijine ferm Ucraina. "Scăpările de limbă se întâmplă și, dacă monitorizezi mereu pe toată lumea, vei găsi destule", a declarat Scholz când a fost întrebat de reporteri despre incident. "Dar acest lucru nu schimbă cu nimic ceea ce președintele SUA a afirmat foarte clar în discursul său", a punctat cancelarul, citat de Reuters.

Și președintele francez Emmanuel Macron a declarat că încurcăturile și bâlbâielile se întâmplă tuturor. "Se întâmplă oricui să aibă o împleticire de limbaj. Mi se întâmplă și mie", a spus Macron. El a punctat că avut miercuri o discuție cu Biden detaliată și precisă.

TOP STB - Ce autobuze/tramvaie/troleibuze să eviți pe caniculă. Șoferii țin intenționat aerul condiționat închis? CITEȘTE ȘI TOP STB - Ce autobuze/tramvaie/troleibuze să eviți pe caniculă. Șoferii țin intenționat aerul condiționat închis?

Noiul premier britanic Keir Starmer, întrebat despre gafa lui Joe Biden, a insistat că summitul NATO a avut realizări care au fost salutate de Volodimir Zelenski și au lăsat NATO într-o poziție mai puternică. Presat de reporteri cu privire la capacitatea președintelui american de a rămâne în funcție încă patru ani, el a declarat: "Uitați, m-am întâlnit cu el seara trecută. Am petrecut aproape o oră împreună. Am abordat multe subiecte. Am trecut prin cele două zile ale acestui Consiliu și am ajuns la un rezultat foarte bun. El a condus totul, a vorbit la fiecare sesiune, a adus oamenii împreună și am obținut un rezultat bun și cred că ar trebui să i se acorde credit pentru asta".

Biden s-a confruntat cu apeluri de a se retrage din postura de candidat democrat la alegerile prezidențiale din SUA, după o prestație slabă la dezbaterea de luna trecută împotriva candidatului republican Donald Trump. De altfel, tabăra republicană a speculat imediat gafa lui Biden, postând pe X fragmentul video cu momentul în care s-a încurcat președintele.

Desigur, aceasta nu este prima dată când Joe Biden confundă numele liderilor. Președintele american are o lungă istorie de gafe verbale.

În februarie, în timpul unui miting în Las Vegas, Biden a confundat numele liderului francez, Emmanuel Macron, cu al fostului președinte François Mitterrand. Mai târziu, în aceeași săptămână, Biden i-a confundat pe foștii cancelari germani Helmut Kohl și Angela Merkel.

"Sunt o mașină de gafe", a recunoscut Biden în decembrie 2018, când a fost întrebat despre potențialele greutăți ale campaniei sale electorale.

Gafa de joi a venit însă ca un semn foarte rău înainte de mult așteptata conferința de presă pe care urma să o susțină la ora locală 18:30 și care deja a întârziat o oră.. Provocarea pentru președintele american va fi să vorbească clar, cu o voce sigură, fără notițe și fără teleprompter. El nu a reușit să facă acest lucru la 27 iunie, în timpul dezbaterii cu predecesorul său republican, Donald Trump.

viewscnt
Afla mai multe despre
zelenski
joe biden