Procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție o acuză oficial pe Laura Codruța Kovesi că ar fi primit peste 280.000 de lei de la Sebastian Ghiță în legătură cu aducerea în țară a lui Nicolae Popa. În plus, aceștia anunță urmărire penală in rem pentru pentru favorizarea făptuitorului și fals în declarații, în legătură cu un comunicat de presă emis de Parchetul General în ianuarie 2017. Comunicatul făcea referire la condițiile aducerii în țară a lui Nicolae Popa.
”Procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) au dispus la data de 13 februarie 2019 extinderea urmăririi penale, începerea urmăririi penale in rem și efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un fost procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal rap. la art. 7 alin. 1 lit. b din Legea nr. 78/2000, abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal în cond. art. 35 alin. 1 Cod penal (5 acte materiale) și mărturie mincinoasă, prev. de art. 273 Cod penal”, au transmis, vineri seară, reprezentanții Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit acestora, în cursul anului 2011, fostul procuror general al PÎCCJ Laura Codruța Kovesi ar fi pretins și primit suma de 268.689,36 lei de la Sebastian Ghiță în legătură cu ”îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, acte constând în extrădarea unei persoane condamnate, care fusese localizată în Indonezia — Jakarta”.
”Totodată, în perioada 2010-aprilie 2011, aflându-se în exercitarea funcției de procuror general al PÎCCJ, magistratul ar fi implicat instituția pe care o conducea în procedura extrădării respectivei persoane condamnate (...) și ar fi dispus suportarea cheltuielilor de transport pentru persoanele care aveau obligația să asigure aducerea în țară a persoanei condamnate și care făceau parte din Centrul de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul IGPR, precum a unei persoane care făcea parte din cadrele active ale SRI”, mai spun procurorii.
Aceștia susțin că, printre demersurile efectuate în vederea urgentării finalizării procedurii de extrădare, ar fi fost organizarea unei vizite a unei delegații de procurori indonezieni în România, la sfârșitul anului 2010, deplasarea efectuată în Indonezia, la Jakarta, cu prilejul organizării unei conferințe, plata biletelor de avion ale persoanelor care au făcut parte din delegația desemnată să procedeze la aducerea în țară a condamnatului din bugetul PÎCCJ.
”De asemenea, fostul procuror general al PÎCCJ ar fi determinat, prin autoritatea de care dispunea, ca Ministerul de Interne să pună la dispoziția IGPR suma de bani necesară plății transportului Jakarta — București”, au mai transmis procurorii.
Potrivit acestora, la audierile în calitate de martor din data de 10.04.2017, Kovesi ar fi declarat ”în mod nereal” că relația pe care a avut-o cu Sebastian Ghiță a fost o relație pur instituțională, negând existenta unei relații private, ”deși această relație ar fi constituit o împrejurare esențială pentru cauza penală”.
Procurorii menționează că, în aceeași cauză, printr-o ordonanță din data de 14 februarie 2019, au dispus extinderea urmăririi penale și începerea urmăririi penale in rem ”sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de favorizarea făptuitorului și fals în declarații, constând în aceea că, la data de 9 ianuarie 2017, PÎCCJ, prin Biroul de informare și relații publice, ar fi comunicat, în mod nereal, faptul că procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică ar fi dispus începerea urmăririi penale cu privire la faptă într-o cauză penală”.
Fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi a fost audiată vineri la Secția privind infarcțiunile în justiție în urma plângerii depuse de Sebastian Ghiță, ea având calitatea de suspect într-un dosar în care acuzațiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă.
La ieșirea de la audieri, Kovesi a declarat că a cerut recuzarea procurorului de caz și a procurorlui șef de secție și că nu a comis niciodată fapte penale. Ea a negat că ar fi discutat cu Sebastian Ghiță și a susținut că a participat doar la evenimente organizate în cadru instituțional.
Fostul deputat Sebastian Ghiță a comentat vineri declarațiile fostei șefe DNA Laura Codruța Kovesi, acuzând-o pe aceasta că minte când neagă că s-ar fi cunoscut sau când spune că ar fi participat doar la evenimente în cadru instituțional.
"Să ne dumirim toți ce instituție o fi în crama unui om acasă", a afirmat Ghiță.
Ghiță a anunțat în 9 decembrie că a făcut o plângere penală pe numele fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, care i-ar fi cerut să plătească avionul pentru repatrierea fostului director al FNI Nicolae Popa.
Joi seară, Sebastian Ghiță a confirmat că a fost audiat în cazul plângerii depuse împotriva fostei șefe DNA Laura Codruța Kovesi și că a prezentat procurorilor toate probele pe care le deține, inclusiv fotografia făcută acesteia la el în cramă. El precizat că va face publice fotografiile și înregistrările video în care apare Kovesi după ce ancheta în acest caz se va finaliza. De asemenea, a spus că a indicat procurorilor 10 martori în sprijinul acuzațiilor sale și că le-a prezentat acestora și niște mailuri.