VIDEO Cei ce speră la modificarea OUG 114 să nu mai spere, că speră degeaba. Plus un atac la Tăriceanu: Trebuie analizată competența și buna credință a membrilor CA-urilor companiilor din subordinea Ministerului Energiei

VIDEO Cei ce speră la modificarea OUG 114 să nu mai spere, că speră degeaba. Plus un atac la Tăriceanu: Trebuie analizată competența și buna credință a membrilor CA-urilor companiilor din subordinea Ministerului Energiei
scris 15 feb 2019

Ministrul Finanțelor, social-democratul Eugen Teodorovici, spune că trebuie făcută o analiză a competenței și onestității persoanelor care reprezintă statul în Consiliile de Administrație ale companiilor din subordinea Ministerului Energiei, minister al cărui portofoliu este deținut de partenerul de coaliție al PSD, ALDE, partid al cărui președinte, Călin Popescu Tăriceanu, totodată președinte al Senatului și potențial candidat la alegerile prezidențiale, a afirmat recent că taxa de 2% pe cifra de afaceri anuală a companiilor din sector, introdusă prin OUG nr. 11/2018, ar putea fi eliminată. 

Cei mai mulți dintre membrii CA-urilor companiilor energetice de stat sunt membri sau apropiați ai ALDE, ca și ministrul de resort, Anton Anton. 

Urmărește-ne și pe Google News

"Trebuie făcută o analiză și pe companiile care sunt în subordinea, în speță, Ministerului Energiei, care trebuie să fie mai activ decât este astăzi, pentru că are companii importante. Și trebuie să vedem exact dacă cei care ne reprezintă pe noi ca stat în acele Consilii de Administrație și nu numai sunt cei mai potriviți oameni, înțeleg fenomenul economic, cunosc sectorul de activitate respectiv, acționează într-adevăr cu bună credință acolo, când participă la acele ședințe CA. Păi statul a fost părtaș la ce s-a întâmplat după Revoluție în toate companiile de stat. Asta le-am spus azi și colegilor mei la Guvern, după ședință, cu ocazia aprobării bugetelor, că analiza se va face lună de lună vis-a-vis de modul în care ei vor încerca să cheltuie banii, și ministerele, dar și companiile din subordinea lor", a spus Teodorovici, în replică la observația moderatoarei Digi 24, care afirmase că o companie energetică de stat precum Complexul Energetic Oltenia nu poate, din banii pe care îi încasează, să plătească și certificate CO2, și salarii, și taxa de 2%.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Amenințare cu bombă la un post de televiziune; intervine Brigada Antitero a SRI CITEȘTE ȘI Amenințare cu bombă la un post de televiziune; intervine Brigada Antitero a SRI

Directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, a declarat recent că taxele din energie îngenunchează Complexul. El a fost completat de către Constantin Bălășoiu, membru al directoratului producătorului de energie pe bază de cărbune. "OUG 114/2018 are impact asupra companiei noastre, dar sperăm ca procentul de 2% din cifra de afaceri să se aplice strict asupra cifrei de afaceri din care se scad cheltuielile cu certificatele CO2, care au o pondere de 42% în această cifră", a explicat Bălășoiu.

Declarațiile au fost făcute la un seminar organizat de ziarul Bursa, la care managerii unora dintre cele mai importante companii energetice de stat s-au plâns deschis de efectele negative ale OUG nr. 114/2018 asupra activității operatorilor pe care îi conduc, Ordonanță adoptată la finalul anului trecut de Guvernul din care face parte și Ministerul Energiei, care îi controlează, după ce au început să spere că vor scăpa de unele din cele mai păguboase prevederi ale actului normativ.

Întrebat dacă există vreo șansă ca OUG 114/2018 să fie modificată în ședința de Guvern de săptămâna viitoare, Teodorovici a răspuns "Sigur nu".

VIDEO Unul dintre cei mai importanți investitori americani în Rusia a fost reținut la Moscova într-o anchetă cu privire la o ”fraudă la scară mare”. Fondator al unei societăți de investiții cu un capital de cel puțin 3,7 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI VIDEO Unul dintre cei mai importanți investitori americani în Rusia a fost reținut la Moscova într-o anchetă cu privire la o ”fraudă la scară mare”. Fondator al unei societăți de investiții cu un capital de cel puțin 3,7 miliarde de dolari

"Nu trebuie să plecăm de la ideea că trebuie să fie modificată. Am spus, dacă va fi vreun motiv, ceva care să aducă un plus pentru români, cu siguranță suntem deschiși la orice fel de propunere. Dar până atunci, cei care speră, să nu mai spere, că speră degeaba", a conchis ministrul Finanțelor, care a mai afirmat că "se fac presiuni foarte mari din afara României în domeniul energetic și bancar" pentru modificarea Ordonanței.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat miercuri, în debutul unei întâlniri cu reprezentanți ai Centrului Român al Energiei, organizație care reunește peste 20 dintre cele mai importante companii din industria energetică românească, că a vorbit cu premierul Dăncilă pe tema taxei de 2% pe cifra de afaceri anuală a operatorilor din energie introdusă prin OUG nr. 114/2018 și că această taxă ar putea fi eliminată. Ulterior și-a accentuat mesajul: ”Așa cum spuneam, am avut o discuție pe acest subiect și cu doamna prim-ministru și am hotărát să eliminăm această taxă de 2% pe cifra de afaceri a acestor societăți”.

Cu o zi înainte, Niculae Havrileț, consilier al ministrului ALDE al Energiei Anton Anton și fost șef al ANRE, reiterase propunerea ministrului de modificare a OUG 114, prin exceptarea producătorilor de energie pe bază de cărbune, precum Complexurile Energetice Oltenia și Hunedoara, de la plata contribuției bănești către Autoritate de 2% din cifra de afaceri anuală, majorată de 20 de ori de anul acesta, de la nivelul anterior de doar 0,1%.

viewscnt
Afla mai multe despre
eugen teodorovici
calin popescu tariceanu
oug 114
taxa pe lacomie
taxa pe cifra de afaceri din energie
tariceanu candidat presedintie
companii energetice de stat
ministerul energiei
alde
numiri politice ca companii de stat